ΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλια Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. Ωστόσο σημείωσε: «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της».

«Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. 'Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί, όμως, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής. «Αν η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, τότε το θέμα θα επαναξεταστεί»
.

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες. Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάση τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κονωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ' Λυκείου, με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά, ενώ εκτιμούν ότι, αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.

Ερχεται μείωση της ύλης των Πανελλαδικών

Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, έως αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας εν όψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου, που αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν, διαφορετικά διαλείμματα εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη των μαθημάτων των δημοτικών σχολείων.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, έχει ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Τι λένε οι ειδικοί

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι συνέπειες της κινητικότητας των γιορτών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την άρση του lockdown, αλλά και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Ούτως ή άλλως, για το θέμα αυτό υπήρχε ήδη διχογνωμία μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις για να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στα θρανία, ενώ δεν ενέκριναν το οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων, αλλά μόνο των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αποφύγει το σενάριο να χρειαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία μετά την επαναλειτουργία τους, ωστόσο όλα είναι πιθανά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία είναι ο βασικός φόβος των ειδικών καθώς όπως εκτίμησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία» υπογράμμισε.

Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά» λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα, ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς αυτό είναι πιο ασφαλές, από το να είναι στις παιδικές χαρές και τα πάρκα «χύμα».

Αύριο η τηλεκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια

Μετά τη θετική εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στη διαδικτυακή σύσκεψη, με την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση αύριο Παρασκευή και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά

Την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση -όπως ανέφερε- από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»

Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.