ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου, αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω

Προς εκτόνωση το «θέμα Σαμαρά»

Όσοι ξέρουν τον Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζουν πολύ καλά πως θα επιμείνει κατά κεραίαν σε όσα υποστήριξε προχθές στην «Καθημερινή της Κυριακής», για τις διερευνητικές επαφές, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στο δόγμα «δεν μιλάς με τους πειρατές» και διαφώνησε με την προοπτική προσφυγής στη Χάγη αλλά και με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, προειδοποιώντας πως όλα αυτά συνιστούν εθνικές υποχωρήσεις από θέσεις που η Ελλάδα κατοχυρώνει δικαιωματικά λόγω του διεθνούς Δικαίου. Παραλλήλως, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και παραμένει σταθερός στην κριτική ότι η Ελλάδα έδωσε «όνομα και ταυτότητα». Τούτου δοθέντος, μάλιστα, απαντά με το ρητορικό ερώτημα «τί θέλετε λοιπόν να κάνω», όταν ερωτάται αν θα ψηφίσει τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που προκύπτουν ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Matrix24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός δε θα αποφύγει την ρήξη, καθώς θεωρεί το Μακεδονικό ως «ταυτοτικό» ζήτημα για τον ίδιο. Με άλλα λόγια, οψέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις δύο συμφωνίες, ο Αντώνης Σαμαράς δε θα δείξει τη διαφωνία του δια της απουσίας του, αλλά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δώσει το «παρών» και θα καταψηφίσει.

Διαφωνίες, όχι αντάρτικο

Βεβαίως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό ουδόλως σημαίνει ότι επειδή ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στις θέσεις και τις ευαισθησίες που έχει για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής -αυτά που ο ίδιος χαρακτηρίζει «εθνικά»- οργανώνει και… αντάρτικο σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, όποιος ξέρει πώς κινείται ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως ο ίδιος συνομιλεί μεν με αρκετούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ωστόσο ούτε «αντάρτικα» οργανώνει ούτε… «φράξιες». Αντιθέτως, ό,τι κι αν ο ίδιος αποφασίσει αν προχωρήσει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ή αν έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δεν πρόκειται να ενθαρρύνει κανέναν πολιτικό του φίλο να κάνει το ίδιο. Με άλλα λόγια, όπως λένε όσοι ξέρουν τον Αντώνη Σαμαρά, «ο ίδιος έχει ιδεολογικές και συνειδησιακές διαφωνίες, αλλά δεν οργανώνει καμία φράξια εναντίον οποιουδήποτε».

Στόχος ο χρόνος

Τούτου δοθέντος, αφ’ ης στιγμής οι όποιες αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν επηρεάζουν αυτόματα την συνοχή της κυβέρνησης, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ώστε και η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της, αλλά και να αποφευχθεί η ρήξη όταν ο πρώην πρωθυπουργός μείνει συνεπής στις απόψεις του -όπως ακριβώς σκοπεύει. Ήδη, όπως αποκάλυψε το Matrix24.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να επιδιώξει μία συνάντηση -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου οι δύο άνδρες να δουν πώς μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Προσώρας, ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει κάποια τέτοια απόφαση και το Matrix24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει ακόμη χτυπήσει. Όμως, σε μία τέτοια συνάντηση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός δικαιούται να είναι πολιτικά αυτόνομος και να το εκφράζει και στη Βουλή με την ψήφο του, αρκεί να είναι… μόνος του: να μην δοθεί, δηλαδή, η αίσθηση καταρράκωσης της κυβερνητικής συνοχής. Στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή η μόνη «διαρροή» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι «ένας πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ψηφίζει ό,τι θέλει» -που είναι η προωθημένη εκδοχή όσων είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης: ότι, δηλαδή, «είναι γνωστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού».
Αυτά ως προς το Μακεδονικό, γιατί με τα ελληνοτουρκικά μία ενδεχόμενη διαφωνία Σαμαρά θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα. Όμως, όπως λέει θυμόσοφα και ένας υψηλός κυβερνητικός αξιωματούχος, «έχουμε ακόμη τόσο χρόνο μπροστά μας και τόσο μικρές πιθανότητες να τα βρούμε με την Τουρκία, που δεν πρέπει να ανησυχούμε για διαφωνίες που μπορεί στην πράξη να μην εκδηλωθούν ποτέ».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λίλιθ 10:28 26/01/2021

    Σιγά μη δεν υπήρχε εκτόνωση ,όποιος πίστευε το αντίθετο ήταν αφελής ,πολλοί στα έδρανα και όχι μόνο δεν συμφωνούν με τα πεπραγμένα της Ν.Δ να έχουν ακροδεξιά στοιχεία στους κόλπους της Εδώ έχουμε την ασθένεια του Άρη(λεφτά ) με την καρέκλα (ανάπαυση)

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.