ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις - Επιδόματα 2021: Οι πληρωμές για τους δικαιούχους

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ): Πράσινο φως για την πληρωμή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος - Οι πληρωμές που ξεκινούν για χιλιάδες δικαιούχους
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας η δαπάνη για την καταβολή της δόσης Ιανουαρίου 2021 που αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ).

Συγκεκριμένα, καταβάλλονται 57.549.285 ευρώ στον ΟΠΕΚΑ, για την κάληψη της δαπάνης καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μηνός Ιανουαρίου 2021.

Το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο, πρώην Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Οι αιτήσεις υποβάλονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω των Δήμων, είτε μέσω των Κέντρων Κοινότητας ή από τους αιτούντες απευθείας.

Η προθεσμία για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ανοιχτή και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μόνο μέσω των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους και στα Κέντρα Κοινότητας. Τα νοικοκυριά στη σύνθεση των οποίων έστω ένα ενήλικο μέλος είναι αλλοδαπός, υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους και στα Κέντρα Κοινότητας. Η μονάδα που υποβάλλει την αίτηση είναι το νοικοκυριό, τουτέστιν, συμπληρώνεται μια αίτηση από όλα τα ενήλικα άτομα που διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Οι πληρωμές για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Στις 29 Ιανουαρίου 2021 ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει το επίδομα γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”, το Επίδομα Ομογενών, “Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019” το επίδομα παιδιού Α21 και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020.

Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα καταβληθεί σε 2.978 δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Επίσης το επίδομα παιδιού 2020 θα καταβληθεί σε όσους δικαιούχους έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 και εγκρίθηκε ενώ αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το 2021.

Συντάξεις

Χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν από τις 25 Ιανουαρίου 2021 οι συνταξιούχοι τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων καθώς πλέον γίνεται ταυτόχρονα η καταβολή τους.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Στις 27 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Προνοιακά

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

α) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.

β) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

δ) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους. Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται δική σας ενέργεια, εκτός αν τα έχετε ήδη στην κατοχή σας και τα προσκομίσετε οικειοθελώς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.