ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίζει» με τη φωτιά η κυβέρνηση σε διαδηλώσεις, Παιδεία, εργασία

Το φάντασμα του «ατυχήματος» πάνω από το Μαξίμου

Μπορεί στην «μεγάλη εικόνα» η κυβέρνηση να απολαμβάνει το πολιτικό της imperium και το ευρύτατο προβάδισμα που έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στο παρασκήνιο ωστόσο ολοένα και περισσότερα «γαλάζια» στελέχη φοβούνται αφενός ότι ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει, αφετέρου πως η κυβέρνηση δεν το έχει πάρει ακόμη χαμπάρι.

Εξάλλου, η ιστορία έχει δείξει παντού στον κόσμο και σε όλες τις εποχές πως όταν έρθει η ώρα να τιναχτεί στον αέρα το καπάλι της κοινωνικής κατσαρόλας, αυτό δεν γίνεται προβλέψιμα και... βαθμιαία, αλλά απρόβλεπτα, ξαφνικά και με τρόπο εκρηκτικό. Συν τοις άλλοις, ο σχεδόν ένας χρόνος περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ολοένα και μεγεθύνουν την «καύσιμη ύλη» που υπάρχει στην κοινωνία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ανοίξει όλα τα μέτωπα και να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το πρόγραμμά του, παρά την πανδημία και τις έκτακτες συνθήκες που αυτή υπαγορεύει.

Το παράδειγμα της Παιδείας

Όσα συμβαίνουν στην Παιδεία είναι απολύτως ενδεικτικά: σε μία χρονιά κατά την οποία οι μαθητές έχουν ταλαιπωρηθεί από το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων και η αδυναμία τους να προετοιμαστούν καλά για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι προφανής και πανθομολογούμενη, η κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο των εξετάσεεων και της εισαγωγής –και, μάλιστα, τα αλλάζει όλα και για τους μαθητές που έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά με τα αδιανόητα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση και την καραντίνα των πολλών εβδομάδων. Ενώ, δηλαδή, θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να περιμένει να περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας –όχι μόνο για να μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς τους οι μαθητές, αλλά και για να μην έρθει αντιμέτωπη με συλλαλητήρια και συνωστισμούς που αυτά συνεπάγονται...- εν τέλει η υπουργός Παιδείας έχει εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό σαν... να μην συμβαίνει τίποτα.
Το ίδιο ισχύει και για την πανεπιστημιακή αστυνομία: δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης ή να έχει τελειώσει σχολή Πολιτικών Επιστημών προκειμένου να προβλέψει ότι μία τέτοια ρύθμιση θα πυροδοτούσε πανεκπαιδευτικές αντιδράσεις. Κι όμως, η κυβέρνηση προχωρά, αδιαφορώντας για τα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν και τον υγειονομικό κίνδυνο που αυτά συνεπάγονται. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσους την κατηγορούν πως... μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία, ώστε να λάβει μέτρα που περνούν μόνο με... καραντίνα.

Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης

Εξάλλου, σ’ αυτό το σκεπτικό έρχεται να «κουμπώσει» και η διαρκής προσπάθεια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να... «οριοθετήσει» --όπως θα έλεγε και ο ίδιος- τις διαδηλώσεις. Μετά το νομοθέτημα που παρουσίασε πριν λίγους μήνες με τον περιορισμό των συγκεντρώσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε χθες ένα απολύτως αντιδραστικό πλαίσιο, που φτάνει ως το σημείο της προληπτικής διάλυσης συγκεντρώσεων και πορειών –υπό το πρόσχημα ότι θα γίνουν επεισόδια- αλλά και το «μάντρωμα» των δημοσιογράφων. Κι όσο κι αν ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγκάστηκε να πάρει πίσω το τελευταίο, έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη κατεγράφη και είναι σαφής.

Και αυτή η προσπάθεια του υπουργού, πάντως, έρχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα όλων όσοι βλέπουν προσπάθεια να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση την πανδημία για να «περάσει» συγκεκριμένες πολιτικές, που θα χρειαστεί στο... μέλλον. Εξάλλου, είναι δεδομένο –και το αναγνωρίζουν και κυβερνητικοί παράγοντες- ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της χιλιάδες λουκέτα και εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι υπαρκτός και δημιουργούνται απολύτως οι συνθήκες για να ισχύσει, για μία ακόμη φορά, η συνθήκη που θέλει μία σπίθα να είναι ικανή για να πυροδοτήσει μία μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως ο... πατέρας Μητσοτάκης;

Όλα τούτα έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και σε πολύπειρα «γαλάζια» στελέχη, που ομνύουν στον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή κα έχουν μέτωπο με τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για στελέχη που, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους –τώρα που έχουν άπλετο χρόνο μετά τον ανασχηματισμό- υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: προχωρεί, δηλαδή, κανονικά με το πρόγραμμά του, ακόμη κι όταν αυτό περιέχει ιδεοληψίες, αδιαφορώντας για την σωρευτική δράση των κοινωνικών αντιδράσεων. Και, μπορεί ο νυν πρωθυπουργός να απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών και όχι να κρέμεται από μία κλωστή, όμως ποτέ κανείς δεν σώθηκε από τις κοινωνικές αντιδράσεις όταν τα κύματα της κοινωνικής οργής μετεξελίχθηκαν σε τσουνάμι.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λίλιθ 18:59 22/01/2021

    Η κυβέρνηση ξέρει να έχει τα κάρβουνα σβηστά .Τόσα βρεμένα σπίρτα μοίρασε και χαλασμένα τσακμάκια

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.