ΕΛΛΑΔΑ

Επιθετική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη

Τσακρής: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες

Ανήσυχος για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι. Να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα. Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά», πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Τσάκρης.

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι, πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού. Από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή διαμορφώνεται τάση στην Ελλάδα ότι υπάρχει σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, και αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. «Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες, κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση στην Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» είπε.

Τι είπε ο Τσάκρης για τα γυμνάσια
Για τα γυμνάσια ανέφερε ότι τελικά αποφασίστηκε το άνοιγμα και στις «κόκκινες» περιοχές με τη λογική ότι η ανάγκη κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που ζητάνε όλοι εξήγησε ο κ. Τσακρής.

Από τη άλλη, συνέχισε, έχει σημασία πώς όταν ανοίγει κάτι, χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων, συντονισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι. «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά μετά αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων. Μόνο τα γυμνάσια ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.