ΚΟΣΜΟΣ

Η τηλεφωνική τους επικοινωνία

Αναστασιάδης και Μακρόν συζήτησαν για το Κυπριακό και τη συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον συνομιλητή του την ετοιμότητά του να συμμετάσχει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Κυπριακό και επικείμενη πενταμερής συνάντηση, ο ρόλος της Γαλλίας και η διμερής συνεργασία, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο τακτικών επαφών των δύο ηγετών. Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναμενόμενη σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», σκοπός της οποίας θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για επαναδρομολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε προς τον συνομιλητή του την ετοιμότητά του να συμμετάσχει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από το σημείο που είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει πάντοτε η επίτευξη μιας περιεκτικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου ότι η Γαλλία αποτελεί ένα εκ των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Παρίσι, ειδικότερα επί ζητημάτων ασφαλείας και εφαρμογής της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προσεχών Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Ειδική μνεία έγινε στη Σύνοδο του ερχόμενου μήνα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας με βάση και τη σχετική Έκθεση που αναμένεται να υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, από την οποία αναμένεται να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με όλα τα Κράτη Μέλη, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που θα έχουν διάρκεια.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την προσήλωση των Παρισίων στη στρατηγικής σημασίας σχέση Κύπρου-Γαλλίας, η οποία αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε ακόμη στην άριστη και στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα και θα απασχολήσουν προσεχώς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των «27».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.