ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έγιναν οι πρώτες καταγγελίες για καθηγητές

Aνοίγουν τα στόματα στη Δραματική του Εθνικού Θεάτρου

Σπουδαστές, καθηγητές και η Διεύθυντρια της Δραματικής Σχολής στο Εθνικό Θέατρο, σε μια διαδικτυακή συνάντηση σήμερα το απόγευμα, άρχισαν να καταγράφουν καταγγελίες και κίνησαν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών της Σχολής.

Ηταν ίσως μια από τις πρώτες κινήσεις προς την καταγραφή και διερεύνηση των καταγγελιών για το κλίμα κακομεταχείρισης ή εκφοβισμού που φαίνεται ότι καλλιεργούσαν κάποιοι διδάσκοντες στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε κλίμα ομόνοιας και ισχυρής απόφασης να δράσουν από κοινού, σπουδαστές, διδάσκοντες και η διευθύντρια της Σχολής Δηώ Καγκελάρη προχωρούν στην επόμενη μέρα, που δεν θα είναι ανώδυνη, αφού θα πρέπει να περάσει από την πλήρη καταγραφή των καταγγελιών των σπουδαστών. Μίλησαν οι σπουδαστές σήμερα για ορισμένους διδάσκοντες που κάνουν απαξιωτικά, ομοφοβικά, μειωτικά σχόλια, για κλίμα διακρίσεων και φόβου.

Η αρχή έγινε όπως φαίνεται, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχολές και τους κρατικούς φορείς, όπως έχει ανακοινώσει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με την πρόβλεψη και κυρώσεων. Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση που αμέσως μετά την σύσκεψη εξέδωσε ο Σύλλογος Σπουδαστών, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διευθύντρια της Σχολής.

Τα μεμονωμένα περιστατικά
«Tο Σάββατο 6/2/2021, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του συνόλου των σπουδαστών και των διδασκόντων της σχολής, με την παρουσία της Διευθύντριας Σπουδών. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης:
1) Συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε ο Σύλλογος Σπουδαστών στις 30/1/2021, στην επίσημη σελίδα του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Αρχική πρόθεση αυτής της ανακοίνωσης ήταν να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει όσα θύματα κατάχρησης εξουσίας και περιστατικών οποιασδήποτε μορφής βίας τόλμησαν και τολμούν να αρθρώσουν λόγο διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους, και όχι να περιοριστεί σε θέματα εντός Σχολής. Αναγνωρίστηκε, ωστόσο, ότι η ασαφής και παρεξηγήσιμη διατύπωση αυτής της ανακοίνωσης έφερε τη Σχολή στο μάτι του κυκλώνα, αφήνοντας να πλανάται μια αόριστη κατηγορία πάνω από όλους τους διδάσκοντες.

Απαξιωτικά, ομοφοβικά σχόλια
2) Στηλιτεύτηκε από όλους η εργαλειοποίηση της ανακοίνωσης των σπουδαστών, και η χωρίς κανένα στοιχείο εκμετάλλευση και διόγκωσή της από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Και
3) Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα.

Ο κώδικας δεοντολογίας
Μετά τη συνάντηση αυτή, το τραυματισμένο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων έχει αποκατασταθεί, και αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, με σκοπό τη διάλυση των παρανοήσεων που δημιουργήθηκαν. Η Διεύθυνση της Σχολής και το σώμα των διδασκόντων συνεχίζουν να είναι στο πλευρό των σπουδαστών και να τους στηρίζουν ώστε, με βάση έναν κοινό Κώδικα Δεοντολογίας και σε ένα περιβάλλον προστασίας και εμπιστοσύνης, να μπορεί άφοβα κάθε σπουδαστής να αναφέρει πιθανά περιστατικά που, με οποιονδήποτε τρόπο και ένταση, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά του.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε ένα θέατρο ελευθερίας και συνεργασίας.»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.