ΕΛΛΑΔΑ

Βαριές καταγγελίες και αποκαλύψεις-σοκ

Δημήτρης Λιγνάδης: Από το κελί του στη ΓΑΔΑ προετοιμάζει την απολογία του

Τον ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει η πολύκροτη υπόθεση με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος τελεί υπό κράτηση για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, o οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα απολογηθεί, βρίσκεται στα κρατητήρια του 7ου ορόφου, και είναι μόνος του στο κελί. Είχε φέρει ένα σακίδιο πλάτης με προσωπικά του αντικείμενα ενώ δεν ζήτησε κάτι. Ο μόνος που τον επισκέπτεται είναι ο δικηγόρος του για να καθορίσουν την υπερασπιστική του γραμμή.

Ο ίδιος μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ενώ σήμερα Δευτέρα, θα λάβει αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του.

Μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, θα ακολουθήσει η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το "κατηγορώ" των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η ώρα της δικαιοσύνης

Μετά την υπόθεση Λιγνάδη, νέες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Από σήμερα ξεκινά η έρευνα για όλες τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου, με μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο σήμερα το πρωί.

Ο κ. Μπιμπίλας θα κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελέα όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει στα χέρια του στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται στο ΣΕΗ. Από τον πρόεδρο του σωματείου των ηθοποιών, ο εισαγγελέας έχει ζητήσει όλες τις καταγγελίες που αφορούν τόσο τον Δημήτρη Λιγνάδη, όσο και άλλους ηθοποιούς.

Το υλικό που έχει στα χέρια του ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται στην ιδιαίτερα σημαντικό που θα ρίξει φως στην εξέλιξη της έρευνας σε συνδυασμό με την κατάθεσή του.
Το κατηγορητήριο των εισαγγελέων κατά του Λιγνάδη

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό-σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή.

-Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων.

-Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης.

-Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου.

-Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας.

-Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

-Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους.

-Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας, να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στη σύλληψή του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Το χρονικό της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός συνελήφθη το Σάββατο σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές, αφού πρώτα έλαβαν καταθέσεις από σημαντικούς μάρτυρες που έδεσαν τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι εισαγγελικές αρχές, εξέτασαν τις δύο μηνύσεις που είχαν στα χέρια τους, και αξιοποιώντας τους κρίσιμους μάρτυρες που προέκυψαν από αυτές, κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκήσουν δίωξη για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης. Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη.

Καθοριστικό ρόλο, εκτός από τη μήνυση του 25χρόνου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και τον κατηγορούσε για τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών, έπαιξε και η κατάθεση – καταγγελία μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, την τελευταία εξαετία.

Μάλιστα, οι μάρτυρες που κατέθεσαν έδωσαν σημαντικά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες. Οι καταθέσεις τους συνέπιπταν σε πολλά σημεία, όπως στο κόκκινο αμάξι του Λιγνάδη, τη θέα που είχε το σπίτι του, ακόμη και τις θέσεις όπου βρίσκονταν τα έπιπλα.
λιγναδης

Το "ψάρεμα" στην πλατεία και οι υποσχέσεις για λαμπρή καριέρα

Σύμφωνα με το Mega, ο ηθοποιός σύχναζε στην πλατεία δίπλα στο σπίτι του, στο Μεταξουργείο, και "ψάρευε" ανήλικα παιδιά που είχαν όνειρα. Εκεί σύχναζαν παιδιά του Γυμνασίου, όπως ο μηνυτής που ήταν τότε 14 ετών και τον οποίο φέρεται να βίασε ο σκηνοθέτης, το 2010.

"Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης ανέπτυσσε σχέσεις μαζί τους, τους έλεγε πως ψάχνει νέα παιδιά με ταλέντο", δήλωσε ο κ. Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου που κατέθεσε μήνυση για βιασμό από σκηνοθέτη.

Τους έλεγε πως "η ηλικία των 14-15 ετών ήταν η κατάλληλη για να αναδειχτεί το ταλέντο τους, για να βγουν προς τα έξω". Ουσιαστικά δηλαδή, τους υποσχόταν μια λαμπρή καριέρα και με αυτόν τον τρόπο τα προσέλκυε για να ικανοποιηθεί ο ίδιος αργότερα πάνω τους.

Τον μηνυτή-πελάτη του, που ήταν ένα παιδί 14 ετών και μπορούσε εύκολα να το χειραγωγήσει, ο κ. Βλάχος είπε, στο MEGA, ότι ο Λιγνάδης τον πήγαινε βόλτες με τη μηχανή του σε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και του έλεγε πως ήταν καλύτερος. "Εγώ θα σε κάνω αστέρι" έλεγε ο σκηνοθέτης στον ανήλικο μαθητή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.