ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισορροπία του τρόμου στην κυβέρνηση

Φυγή προς τα εμπρός με... Μενδώνη στο υπουργείο;

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται το Μέγαρο Μαξίμου με το θέμα Λιγνάδη-Μενδώνη, καθώς παρότι πλέον η παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού αποτελεί «πάνδημο» αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου, η κυβέρνηση στηρίζει –έστω και εν μέρει- την υπουργό Πολιτισμού.

Καίτοι πλέον η συζήτηση για την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη έχει ανοίξει και ακόμη και «γαλάζια» στελέχη τής δείχνουν την πόρτα της εξόδου, το Μέγαρο Μαξίμου, δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, επέλεξε να στηρίξει επί της ουσίας την υπουργό Πολιτισμού, αν και την «άδειασε» για μία έκφραση που χρησιμοποίησε σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κ. Πελώνη χαρακτήρισε «ατυχή έκφραση» την φράση «επικίνδυνος άνθρωπος» που είχε χρησιμοποιήσει στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού για τον παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «μία ατυχής έκφραση δεν συνιστά λόγο αποπομπής». «Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη, είναι μια καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού», επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα κρίνει αν ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος ή όχι. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Ακούμε τα θύματα, τα στηρίζουμε. Η δικαιοσύνη έχει τα όργανα να δράσει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Φυγή προς τα εμπρός

Παράλληλα, όπως άφησε να εννοηθεί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός» για το ελληνικό «metoo», ανακοινώνοντας την προσεχή Πέμπτη ένα συνολικό πλαίσιο πρωτοβουλιών. «Η χώρα χρειάζεται κώδικα δεοντολογίας, η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε για την Πέμπτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με κύριο θέμα την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», επισήμανε η κ. Πελώνη, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη.

Βολές Βοζεμπεργκ

Πάντως, παρότι το Μαξίμου προσώρας στηρίζει την Λίνα Μενδώνη, αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν στοιχηματίζουν για την παραμονή της στο υπουργείο και αμφιβάλλουν κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να διοργανώσει και να πραγματοποιήσει «φυγή προς τα εμπρός», με την ίδια να συνεχίσει να βρίσκεται στο ιστορικό κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας. Εξάλλου, σήμερα καταγράφηκε και η πρώτη δημόσια αντίδραση πολιτικού στελέχους από τη ΝΔ σε βάρος της υπουργού Πολιτισμού, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 104,6». «Η κυρία Μενδώνη πρέπει να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων, είτε ξεγελάστηκε, είτε εξαπατήθηκε», είπε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, για να προσθέσει ότι δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού η επιλογή προσώπων. «Ο Πολιτισμός είναι η βιτρίνα της χώρας», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.