ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ "ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2022...

Πέρασαν 85 εβδομάδες από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Σε 85 εβδομάδες, από σήμερα, θα ξαναστηθούν οι κάλπες. Στις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. Πιθανότατα, η ανακοίνωση θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επομένως, βρισκόμαστε στο μέσον της κυβερνητικής θητείας. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που δεν κατάφερε στις πρώτες 595 ημέρες -να κλείσει δηλαδή την ψαλίδα της διαφοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να το πετύχει στις 595 που ακολουθούν και να περάσει αυτός μπροστά; Δύσκολο. Στο Μαξίμου το θεωρούν απίθανο. Και γι' αυτό άλλωστε σχεδιάζουν από τώρα το χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Εξυπακούεται ότι το μέλλον δεν είναι ευθύγραμμο και ουδείς μπορεί να το προβλέψει με βεβαιότητα. Ειδικά στην πολιτική, όπου αφενός ο χρόνος, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, συμπυκνούται και αφετέρου το τυχαίο μπορεί να αλλάξει άρδην τις εξελίξεις. Υπάρχουν όμως δεδομένα τα οποία ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σημαντικά προκειμένου να στήσουν κάλπες το Φθινόπωρο του 2022.

Το πρώτον είναι ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι το πρώτο που θα κάνουμε χωρίς μάσκα αφού η πανδημία του covid-19 θα έχει, όπως όλοι προβλέπουν, αντιμετωπιστεί. Το 70% του τείχους ανοσίας μπορεί να μην χτιστεί, όπως επιδιώκεται, το φετεινό καλοκαίρι, αλλά ούτε όμως και το Φεβρουάριο του 2023, όπως προβλέπουν οι απαισιόδοξοι για τη χώρα μας, με βάση τη στατιστική και τα σημερινά δεδομένα στην παραγωγή και τη ροή των εμβολίων.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέτος, το 2021, θα εγκριθούν τα προγράμματα και θα διατεθεί μικρό μέρος, ενδεχομένως το 10%, από τα 32 δις ευρώ (22,5 επιχορήγηση και 9,5 δάνειο) που αντιστοιχούν στη χώρα μας. Τα σημαντικά ποσά αναμένονται από το 2022 και μετά. Σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα περίπου 38 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.

Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2022 υπολογίζεται ότι θα έχουμε την καλύτερη τουριστική σεζόν. Το 2020 ουσιαστικά χάθηκε. Το 2021 θα είναι κάπως καλύτερα από πέρσι. Το 2022 όμως αναμένεται απογείωση. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται αξιόπιστοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και άνθρωποι της αγοράς. Μάλιστα, οι επί των οικονομικών συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) του 2022 μπορεί να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και 10%. Χωρίς πανδημία, με πακτωλό κοινοτικού χρήματος και με ευφορία (λόγω τουρισμού, γεμάτης τσέπης και υψηλότατου ρυθμού ανάπτυξης) είναι λογικό η ψυχολογία του κόσμου να είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, μίζερη και άραχλη. Η καραντίνα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Η οικονομία μπορεί να ξαναπάρει μπροστά και τα λουκέτα και η ανεργία να μην είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που με τα σημερινά δεδομένα, ορθώς, πιθανολογείται. "Καλύτερες συνθήκες για εκλογές δεν θα υπάρξουν", θεωρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, "εφόσον βεβαίως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα", απαντούν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας ως ...sudoku αυξημένης δυσκολίας.

Το τέταρτο είναι ότι εκλογές το Φθινόπωρο του 2022, δεν θα θεωρηθούν πρόωρες. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ήδη στον τελευταίο χρόνο της τετραετίας της και ουδείς θα μπορεί να την κατηγορήσει -εάν κάνει τις εκλογές λίγους μήνες ενωρίτερον από τα προβλεπόμενα- ότι "προσπαθεί να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, κερδοσκοπώντας πάνω στην πανδημία", όπως έχει πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που στηθούν κάλπες στους επόμενους λίγους μήνες. Αυτό είχε και στο μυαλό του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όταν, προ ημερών, δήλωνε με νόημα ότι "υπάρχουν δύο τύποι κυβερνήσεων, εκείνη η οποία λειτουργεί επί τη βάσει ποιο είναι το ωφέλιμο για τη χώρα και αυτή που κυρίως δρα επί τη βάσει του τι είναι ωφέλιμο για την ίδια". Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -αφού η πρώτη με την απλή αναλογική είναι απίθανο να βγάλει βγάλει αυτοδυναμία- τότε "εκλογές έξι μήνες πριν τη λήξη της τετραετίας δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες ούτε ότι υποκρύπτουν ιδιοτέλεια εκ μέρους της κυβερνήσεως", μάς λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Βέβαια, από την αντιπολίτευση -όχι μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ- αμφισβητείται η εκλογική ανιδιοτέλεια της ΝΔ, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2022. Και ο λόγος -που είναι όντως σοβαρός και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο πέμπτος- είναι ο εξής: Η δημοσιονομική χαλάρωση δεν υφίσταται το 2020 και το 2021. Είναι δύσκολο να ισχύσει το 2022 όμως θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο και από βέβαιο ότι από το 2023 οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενδεχομένως υπό την μορφή μνημονίων, θα επιστρέψουν. "Η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να καταθέσει έναν σκληρό προϋπολογισμό, για το 2023, αφού ανάκαμψη πριν το δεύτερο εξάμηνο δεν πρόκειται να έχουμε", υποστηρίζει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που στην "σκιώδη κυβέρνηση" της Κουμουνδούρου έχει την ευθύνη της οικονομίας. Ο προαναφερόμενος λόγος συνηγορεί πάντως και αυτός για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2022 αφού ως γνωστό το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση, όπως συνομολογεί και πασοκογενής πρώην υπουργός, θα θελήσει οι πολίτες να μην αποφασίσουν με βάση τα όσα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2023, αλλά ποιόν εμπιστεύονται να καταρτίσει τον νέο προϋπολογισμό και να κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το δίλλημα που θα θέσει η κυβέρνηση είναι: "Θέλετε για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Εμπιστεύεστε τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, να ανατάξει, μετά την πανδημία, την οικονομία";

Στο Μαξίμου θεωρούν πως η δημοσκοπική υπεροχή και στα δύο διλλήματα είναι υπέρ τους. Και θα συνεχίσει, λένε, να υφίσταται. Κυβερνητικό στέλεχος, που μεταξύ άλλων ασχολείται επισταμένως με την ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των κυλιόμενων μετρήσεων, υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, που μπορεί να περιγραφεί και ως ο έκτος λόγος προσφυγής στις κάλπες: Δεν αντιμετωπίζεται από τους ψηφοφόρους ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων η φιλοδοξία του ν' αλλάξει βάρδια η διακυβέρνηση είναι θεμιτή. Ακόμη και σήμερα, 20 μήνες μετά τις εκλογές, τον κρίνουν ως τέως πρωθυπουργό. Και συνεχίζουν να του προσάπτουν τις κατηγορίες και τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που ήταν η αιτία για την ήττα του στις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σημαντική μερίδα οπαδών του φαίνεται να ασπάζεται τη γνώμη ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν το κόμμα τους αυτό που έπρεπε να διαχειριστεί την πανδημική κρίση και τις συνέπειες της. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορεί να διαφωνούν με τις ανωτέρω εκτιμήσεις όμως (παρά τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας), τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι οι πολίτες θα προτιμούσαν να μην ήταν ο Πολλάκης στο τιμόνι του υπουργείου υγείας τους χαλεπούς τούτους χρόνους.

Επειδή αξιόπιστο εναλλακτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα για την οικονομία, με την πανδημία σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να καταρτίσεις, παρά την αξιόλογη προσπάθεια που έχει κάνει η ομάδα υπό τον Γιώργο Σταθάκη, η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει να κάνει "ανταρτοπόλεμο". Να ανεβάζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σε οτιδήποτε θεωρεί ότι φθείρει την κυβέρνηση. Από την Ικαρία και την ΕΡΤ μέχρι τα παρατράγουδα από τις χιονοπτώσεις και τον Κουφοντίνα και από την αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι την καθυστερημένη αντίδραση της Λίνας Μενδώνη στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο χώρο του πολιτισμού. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποτάσσει τη λογική του "σάπιου φρούτου" όμως η αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει οτιδήποτε διευρύνει την κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του έχουν τη γνώμη ότι η φθορά της κυβέρνησης δεν επέρχεται μόνον από τα μεγάλα λάθη, αλλά γίνεται σωρευτικά από τα καθημερινά και επιμέρους επεισόδια, τα οποία αποκαλύπτονται και καταγγέλονται. Γι' αυτό και η παρενόχληση της κυβέρνησης εφεξής θα είναι, όπως λένε, σε μόνιμη βάση και για κάθε τι, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, που εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Την τακτική αυτή δεν την ενστερνίζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά όσοι τάσσονται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης. Βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς μάς λέει χαρακτηριστικά ότι η επιμονή ορισμένων συντρόφων του σε θέματα που μετά από μερικούς μήνες θα έχουν ξεχαστεί ή που εν πάση περιπτώσει όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές δεν θα είναι στο μενού της πολιτικής αντιπαράθεσης, όχι μόνον δεν ωφελεί αλλά ενέχει και τον κίνδυνο που επισημαίνει ο Ευγένιος Ο Νιλ: "Αγωνιστήκαμε τόσο πολύ καιρό εναντίον μικρών πραγμάτων που στο τέλος γίναμε μικροί εμείς οι ίδιοι".

Υπάρχει πάντως και ένας ακόμη κίνδυνος. Υπαρκτός μεν, αλλά όχι όπως μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί. Κι αυτός είναι ο έβδομος λόγος που σχετίζεται με την κάλπη του Οκτωβρίου 2022. Είναι η ψήφος, όχι των ομογενών, όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στο θέμα αναφέρθηκε προσφάτως ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Όχι όμως ως αναλυτής δημοσκοπήσεων, που τον έχουμε συνηθίσει, αλλά ως πολιτικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, που ανησυχεί για την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών επειδή "έχει πει ότι η ψήφος των εκτός Επικρατείας θα είναι το θεσμικό ανάχωμα εναντίον της Αριστεράς". Κατά τον Νικολακόπουλο και για να αποφευχθούν λαθροχειρίες, "είναι κρίσιμο να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι ειδικοί κατάλογοι των εκτός Επικρατείας και οφείλουν τα πολιτικά κόμματα που θα μετέχουν στη διακομματική επιτροπή που θα τους εγκρίνει να τους ελέγξουν σχεδόν στο σύνολό τους". Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ -και ειδήμων περί τα εκλογικά- Θόδωρος Λιβάνιος υποστηρίζει ότι "δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού τα πάντα θα ελέγχονται από τη διακομματική επιτροπή". Χαρακτηρίζει μάλιστα ως "υπερβολικά και αστήρικτα" όσα γράφονται για 800.000 ομογενείς που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως διευκρινίζει δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα εκπληρώνουν τις δύο προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει ο νόμος 4648/19, δηλαδή τα τελευταία 35 χρόνια να αποδεικνύεται διετής παραμονή στην Ελλάδα και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος. Σημειώνουμε ότι τον νόμο ψήφισαν 288 βουλευτές. Άρα, όπως μάς επισημαίνει με χιούμορ βουλευτής της συμπολίτευσης, "είναι δύσκολο να φανταστώ ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να δώσουν στην κυβέρνηση το μαχαίρι που θα τα σφάξει".

Κατά τις εκτιμήσεις οι εκτός Επικρατείας ψηφοφόροι "θα ήταν θρίαμβος εάν έφταναν τις 150.000", αν αναλογιστούμε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν λιγότεροι από 12.000. Άλλοι 150.000 θα μπορούσαν, όπως πιθανολογείται, να έλθουν να ψηφίσουν οίκαδε. Αυτοί όμως θα το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, αφού προκηρυχθούν οι εκλογές και δουν ότι μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με ολιγοήμερες διακοπές. Δεν υπάρχουν λοιπόν 800.000. Στην καλύτερη περίπτωση οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ασκήσουν είτε στην αλλοδαπή είτε εδώ το εκλογικό τους δικαίωμα είναι εξαιρετικά δύσκολα να φτάσουν τις 400.000. Κατά κύριο λόγο θα είναι από την Ευρώπη (Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Ολλανδια κ.α.) και δευτερευόντως από τη Μέση Ανατολή, όπου οι έχοντες δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται στις 20.000. Από ΗΠΑ και Αυστραλία η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα είναι μικρή αφού εκεί κατοικούν κυρίως ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Συμπερασματικά: Δεν είναι 800.000, είναι οι μισοί και ακόμη λιγότεροι. Δεν είναι οι ομογενείς, αλλά οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν το δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Ν 4648/19. Και είναι η διαμομματική επιτροπή και όχι η κυβέρνηση αυτή που αποφασίζει για το αν κάποιος έχει ή όχι το δικαίωμα να ψηφίσει και πως. Αν λάβουμε υπόψιν του πως ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές αναμφίβολα το προβάδισμα το έχει η ΝΔ αφού έλαβε το 33,89%. Κερδισμένο ήταν το ΚΚΕ που "πέταξε" στο 14,09%. Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πήρε μόλις 15,28%. Το ΚΙΝΑΛ είχε ίδιο ποσοστό με αυτό των εθνικών εκλογών (8,58%). Σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός χάρτης δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως διατείνονται ή και φοβούνται κάποιοι από την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων. Η ψήφος τους μάλιστα δύσκολα μπορεί να πιθανολογηθεί αν θα είναι "κυβερνητική" ή "αντικυβερνητική" αφού στην πλειονότητά τους δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όσοι μετανάστευσαν την περασμένη δεκαετία εξαιτίας, κυρίως, των μνημονίων. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα το καθορίσει η ψήφος των περίπου 5,5 εκατ. Ελλήνων που ζουν και εργάζονται οίκαδε. Θα το καθορίσει η λογική για την οικονομία και όχι το θυμικό για την Ικαρία. Από το πιάτο του φτωχού, του άνεργου, του μεροκαματιάρη, του μικρομεσαίου, του αγρότη και όχι από τον καφέ του πρωθυπουργού στο Κολωνάκι θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσοι πιο γρήγορα η αξιωματική αντιπολίτευση κατανοήσει αυτή την απλή αλήθεια τόσο περισσότερο θα μπορεί να ελπίζει στο γύρισμα της τύχης της. Σε συνδυασμό βέβαια με τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνει ο Τσίπρας στο κόμμα, τους ανθρώπους και την πολιτική του στρατηγική...

41 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 9:39 24/02/2021

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ !!!

    ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ –ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΧΙΛΙΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ!!

    Ο ΕΝΑΣ– ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΚΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ !!!

    ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ– ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ(!) ΤΗΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ !!!

    ΣΑΠΙΑ ΜΥΑΛΑ !!!

  2. Η Λυδία Κονιόρδου με αυτά τα γελοία παπούτσια Mini Mouse που φόραγε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια άπλυτη και εγκάθετη Συριζαία. Η συνεισφορά της στον Ελληνικό πολιτισμό κρίνεται επιεικώς ως μηδενική.

  3. SPARTA. 8:46 24/02/2021

    Όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη είναι αστείο το κόμμα που έκανε σημαία του το λάβαρο της γκέι κοινότητας να μας κάνει μαθήματα ηθικής. Αυτό και μόνο αυτό. Όσο για τον Τσίπρα ας ετοιμαστεί για ένα ακόμα ξεβράκωμα στη Βουλή από τον ηγέτη Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μπούμερανγκ θα εξελιχθεί για την Κουμουνδούρου αυτή η βρόμικη υπόθεση.

  4. FEMA 0:07 24/02/2021

    ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ !!!!

    Η ΜΕΝΔΩΝΗ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΝΑΔΗ –ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ

    ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ?

    ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ –ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Η ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ –ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ –ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Ο

    ΣΥΡΙΖΑΣ ?

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΣΟΥΛΑΣ–ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ?

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ –ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΑΣΟΥΛΑ? ΚΟΚ

    ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ …ΠΑΙΔΑΚΙ !!

    ΤΩΡΑ– ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΑΝΕΜΕΛΟΣ–ΤΩΡΑ– ΕΓΙΝΑΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ–ΤΩΡΑ–ΕΣΚΑΣΕ Η

    ΒΟΜΒΑ –ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ!!!–ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ !!

    ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ !!–ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ –ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΑΠΟ 40ετιας–ΤΟ

    ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ !!!–ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!

    ΤΩΡΑ ΕΙΔΟΜΕΝ… .

  5. οκ 15:30 23/02/2021

    η Κονιόρδου δεν διόρισε τον Λιγνάδη αλλά δέχτηκε να την σκηνοθετήσει ένας κατά συρροήν παιδοβιαστής….

    αυτό μας λέει FEMA….

    αυτό είναι το …ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς – δεν διορίζουμε βιαστές αλλά ευχαρίστως συνεργαζόμαστε μαζί τους !

    ΥΓ Κι τσεπώνουμε κι το παραδάκι έτσι ;; Από τα χέρια του νεοφιλελέ παιδοβιαστή ! Εκτός αν η κα Κονιόρδου έπαιξε αμισθί ….

  6. οκ 15:23 23/02/2021

    προσπερνάω τις ύβρεις των βουρκο – μένων συριζοτρολ κι επαναδιατυπώνω το ερώτημα :

    αφού όλοι γνώριζαν κι υπήρχαν καταγγελίες γιατί η κα Κονιόρδου ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ τις αγνόησε κι έσπευσε να συνεργαστεί με τον Λιγνάδη ;;!!

    συνοπτικά – ο σύριζα θα πνιγεί στο βόθρο της λάσπης που ο ίδιος εκτοξεύει εναντίον των αντιπάλων του….

  7. FEMA 14:30 23/02/2021

    ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ –ΟΤΙ ΤΥΠΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΝΔΩΝΗ Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ !!

    ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ!!–ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ

    ΚΟΙΤΑ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΑΥΓΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΥΓΕΝΕΣ (!) ΣΠΟΡ ΤΗΣ

    ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ !!

    ΗΔΗ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ !!

    ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ,ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ–ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ !!!

    ΕΝΩ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ !!!

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΞΑΝΑ –ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ –ΣΚΕΥΩΡΙΑ !!!

    ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ–ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!!

    ΕΔΩ ΛΕΜΕ–ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ …ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΥΛΗ !!!

  8. FEMA 14:09 23/02/2021

    ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΑΔΗ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ !!!

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ !!

    ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ !!

    Η ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ– ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ !!

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΥΤΟ –ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΟΥ

    ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΥΛΑ –ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ !!!!

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Ε?

    ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΟΥ –ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ –ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ –ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ

    ΠΕΡΑ !!!

    ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΣΙΠΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ !!!

    ΠΟΣΟ ΒΡΩΜΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ !!!

    ΟΚ–ΜΙΣΤΕΡ ΟΚ?

  9. οκ 13:17 23/02/2021

    ας βρεθεί ένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας ή ηθοποιός ή οποιοσδήποτε που να ενημέρωσε εγγράφως ή έστω τηλεφωνικώς την υπουργό Μενδώνη ότι τελοσπάντων πριν διοριστεί ο Λιγνάδης «ψάξτε λίγο το θέμα»…

    ας βρεθεί ένας, κι εγώ μετά παίρνω τη FEMA κι πάω έξω από το μαξίμου να καταριέμαι παρέα τη ΝΔ της ….παιδεραστίας.

    ΥΓ Ερωτώ ξανά, η Κονιόρδου ΔΕΝ γνώριζε;

  10. οκ 11:55 23/02/2021

    η Κονιόρδου γνώριζε για τον Λιγνάδη ; το καλοκαίρι έπαιζε μαζί του στην Επίδαυρο…

  11. FEMA 10:05 23/02/2021

    ΠΡΟΣ ΝΟ ΝΑΜΕ

    ΜΕΝΕΙΣ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΣ

    ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1975– ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΚΑΙ ……ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ !!

    ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΟΥ?

    ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
    .
    ΘΕΩΡΕΙΣ ΣΩΣΤΟ –ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ—ΕΝΩ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 75 !!

    ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ– ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ,ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ !!?

    ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ–ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ–ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ

    ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ !!!

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ–ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ!!

    ΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΩ ΠΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ–ΓΙΑ ΤΗΝ

    ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ !!

  12. NO NAME 8:26 23/02/2021

    Μένω μόνιμα στην Ελλάδα από το 1975 και ψηφίζω ανελλιπώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ με απλό και φερεγγυο τρόπο. Οι μόνοι που αντιδρούν στην επιστολική ψήφο ειναι οι λαϊκιστές που φοβούνται την λαϊκή ετυμηγορία. Χάρηκα ιδιαίτερα για τη τελευταία μου ψήφο γιατί ανήκω σε ένα από τα λεγόμενα swing states (πολιτεια-κλειδι), το Μιτσιγκαν που η επιστολική ψήφο ήταν καθοριστική για την ήττα του Τραμπ.

  13. FEMA 21:43 22/02/2021

    Η ΜΕΝΔΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ !!!

    ΕΘΕΣΕ ….ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ, ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!!

    ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

    ΚΟΥΙΖ -ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ !!!

  14. ΚΟΣ ΚΟΣ 18:14 22/02/2021

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΛΥΠΑΣΑΙ , ΓΙΑΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ….ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ…

  15. FEMA 15:47 22/02/2021

    ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ– ΕΓΙΝΕ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΑΔΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ !!!

    ΕΙΠΕ– Η ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ !!!

    ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ —ΜΑΣ !! ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ–ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ?

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ !!!–ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ?

    ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΕ?

    ΑΥΤΟΣ– ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ(!)ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ !!

    ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ –ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ– ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!

    ΝΙΑΟΥ -ΝΙΑΟΥ Η ΓΑΤΟΥΛΑ !!!

    ΤΙΚ-ΤΑΚ-ΤΙΚ -ΤΑΚ

  16. οκ 13:08 22/02/2021

    σαπίλα ήταν ο υπουργός του συριζανέλ Παύλος Χαικάλης…

    o λιγνάδης αποπέμφθηκε από τη θέση του κι παραδόθηκε στη δικαιοσύνη σε χρόνο ρεκόρ…

  17. FEMA 12:33 22/02/2021

    Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ !!!

    ΜΙΛΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ !!!!!!!!!!!!

    ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ !!!

    ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ !!!

    ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ….ΜΠΛΕ ΑΛΟΓΑ !!!!

    ΣΑΠΙΛΑ !!!!!

  18. οκ 11:37 22/02/2021

    ένα σχόλιο για την ψήφο των αποδήμων – πρόκειται περί πολιτικής απάτης.

    ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν θέλει την πραγματική συμμετοχή των αποδήμων/ομογενών/μεταναστών διότι είναι ένα εκλογικό σώμα που δεν χειραγωγείται κι στο οποίο δεν μπορείς να κάνεις ρουσφέτια…

    o νόμος αυτός είναι παρωδία κι στάχτυ στα μάτια για να πούμε ότι κάτι κάναμε…

  19. οκ 11:03 22/02/2021

    ωραία ανάλυση – όποτε κι να γίνουν εκλογές ο Μητσοτάκης θα συντρίψει ξανά κι τελειωτικά τον Τσιπροκαμμένο.

    η Φώφη θα κινηθεί περίπου στα ίδια ποσοστά, ίσως λίγο καλύτερα.

  20. SPARTA. 11:01 22/02/2021

    Οι Έλληνες του εξωτερικού θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα προσωπικά και τον ΣΎΡΙΖΑ κύριε Φελέκη γιατί ήταν αυτοί που τους είχαν αποκλείσει ύπουλα από όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις παρότι ήταν Έλληνες πολίτες. Αντίθετα ο ΣΎΡΙΖΑ για δικές του πολιτικές σκοπιμότητες έδωσε το δικαίωμα της ψήφου στους παράνομους μετανάστες που ο ίδιος έκανε από το παράθυρο Έλληνες πολίτες για να ψηφίζουν το ανθελληνικό μόρφωμα της Κουμουνδούρου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.