ΕΛΛΑΔΑ

Γεμάτες ΜΕΘ και "έκρηξη" των μεταλλάξεων

Lockdown: Οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν παράταση - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Πραγματοποιείται σήμερα ακόμη ένα κρίσιμο "ραντεβού" της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με βασικό θέμα την εισήγηση για την τύχη του lockdown στην Αττική, με την παράταση να θεωρείται βέβαιη.

Οι πληροφορίες λένε πως δεν υπάρχουν μέλη της επιτροπής που να τίθενται, προς το παρόν, κατά της παράτασης των αυστηρών περιορισμών στην πρωτεύουσα, ενώ η πιθανότερη εκδοχή είναι η παράταση να διαρκέσει για ακόμη δύο εβδομάδες.

Οι λόγοι της παράτασης του lockdown, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα –πριν δηλαδή την εκτίναξη των νέων διαγνώσεων- είχαν ακουστεί φωνές περί χαλάρωσης των μέτρων και ανοίγματος της αγοράς, είναι δύο: Πρώτον, η εκρηκτική πορεία των μεταλλαγμένων στελεχών. Δεύτερον, η αύξηση των εισαγωγών και η εξάντληση των διαθέσιμων κλινών και μονάδων εντατικής θεραπείας Covid.

Μετρημένες οι κλίνες

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή. Οι πληρότητες ξεπερνούν το 90%. Στον Ευαγγελισμό έχουν εξαντληθεί τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στο νοσοκομείο Σωτηρία η πληρότητα αγγίζει το 95%. Στο Αττικόν φτάνει το 90% με αυξητικές τάσεις.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως η αποκλιμάκωση της διασποράς, αλλά και της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, αναμένεται να είναι αργή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Μπροστά στη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών, προωθείται άμεσα η ανάπτυξη 35 νέων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Οι μεταλλάξεις

Και στην Ελλάδα ήρθε το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Ουγκάντα (σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για γυναίκα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Αφρική). Ο αριθμός των μεταλλάξεων ανεβαίνει επικίνδυνα και η αυξημένη μεταδοτικότητα που καταγράφει το βρετανικό στέλεχος έχει χτυπήσει καμπανάκι στην Επιτροπή.

Από τον έλεγχο του ΕΟΔΥ αναδείχθηκαν συνολικά 242 μεταλλαγμένα στελέχη. Τα 226 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη, 12 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda .
Τι άλλο θα συζητήσουν οι ειδικοί

Εκτός από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσουν στην παράταση του lockdown, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει και ένα πρώτο, αρχικό πλάνο εξόδου από τα σκληρά μέτρα και επαναφοράς βασικών τομέων δραστηριοτήτων, με πρώτους το άνοιγμα της εκπαίδευσης, αρχικά των δημοτικών σχολείων, και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τη μέθοδο, όπως όλα δείχνουν, του click in shop.

Παράλληλα, θα εξεταστούν δεδομένα και για άλλες περιφέρειες της χώρας. Η προσοχή δεν έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Φθιώτιδα, το Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.