ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί προσδοκά το Μαξίμου, πώς παίζει ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην παραμονή της

Μένει μέχρι να φύγει η Μενδώνη

Ουδόλως λήξασα θεωρείται η υπόθεση της Λίνας Μενδώνη, καθώς όσο κι αν η Αριστοτελία Πελώνη κάλυψε την υπουργό Πολιτισμού, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια μετράει μέρες στο ιστορικό κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας.

Βεβαίως, η εξίσωση για τον πρωθυπουργό δεν είναι εύκολη –ειδικά μετά την χθεσινή απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, ασφαλώς, τής καταλόγισε εσφαλμένο επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης, όμως ταυτοχρόνως αξιολόγησε ως «καλή υπουργό» την Λίνα Μενδώνη και τής παρέσχε πολιτική στήριξη. Μάλιστα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως μία επικοινωνιακή αστοχία δεν συνιστά λόγο αποπομπής.

Εύχονται παραίτηση, αλλά...

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: όπως παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ακόμη και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, «ουδείς θα στενοχωρηθεί αν η Μενδώνη παραιτηθεί». Αντιθέτως, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να δουν την Λίνα Μενδώνη να παραιτείται, ενώ αντιλαμβάνονται την στήριξη που τής παρέσχε η Αριστοτελία Πελώνη όχι ως στήριξη για να παραμείνει στη θέση της, αλλά για να... φύγει με το κεφάλι ψηλά, υποστηρίζοντας πως το κάνει για λόγους ευθιξίας και όχι κατόπιν αποπομπής. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου εύχονται να αποφασίσει να φύγει από μόνη της η Λίνα Μενδώνη, πριν η κρίση στην κυβέρνηση παροξυνθεί και αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάρει άλλες αποφάσεις.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, όσοι ξέρουν τί ακριβώς έχει συζητηθεί τούτες τις μέρες –και όλο το περασμένο σαββατοκύριακο- στις κλειστές συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου, συνομολογούν πως ο χειρισμός της υπόθεσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν απολύτως διαφορετικός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ζητήσει «καρατόμηση» της υπουργού Πολιτισμού. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί ως «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να δείξει οτι υποκύπτει στις αξιώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την αποπομπή της Λίνας Μενδώνη, επί της ουσίας... «κρατάει» την υπουργό Πολιτισμού στη θέση της!

«Βαρίδι»

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή της Λίνας Μενδώνη στην κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά απίθανη. Η υπουργός Πολιτισμού, εξάλλου, τείνει να εξελιχθεί σε «βαρίδι» για όλο το κυβερνητικό σχήμα, αφενός λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη το πρώτο 20ήμερο, αφετέρου εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώνονται σε όλο το φάσμα των ανθρώπων του πολιτισμού. Επί της ουσίας, η Λίνα Μενδώνη θεωρείται «persona non grata» από τους ηθοποιούς και όλους τους καλλιτέχνες και, ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα μπορεί πλέον να αποδώσει στα καθήκοντά της, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα «αντέξει» στον τυφώνα της υπόθεσης Λιγνάδη. Άλλωστε, ήδη «γαλάζια» στελέχη έχουν δείξει στην υπουργό Πολιτισμού την πόρτα της εξόδου: το υπονόησε ο Θανάσης Πλεύρης, το είπε ευθέως η Ελίζα Βόζεμπεργκ, συνηγόρησε υπέρ της παραίτησης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Μάλιστα, στο Μαξίμου καταλαβαίνουν πως αν αρχίσουν να προστίθενται και υπουργοί στις φωνές όλων όσοι δείχνουν την έξοδο στην κ. Μενδώνη, τότε δύσκολα η ίδια θα μπορέσει να παραμείνει στην οδό Μπουμπουλίνας. Εξάλλου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα ως την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμε με ζοφερό τρόπο, θεωρείται εξαιρετικά... αυτοκτονικό να διοργανωθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαθανατιστεί στα κυβερνητικά έδρανα έχοντας πίσω του τη Λίνα Μενδώνη ως υπουργό Πολιτισμού...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.