ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΜΠΡΕΧΤ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ "ΚΑΡΧΗΔΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Παρά το τρίτο λοκντάουν, τις βλαβερές συνέπειες στην οικονομία και την ένταση -εντός και εκτός Βουλής- για το νόμο Κεραμέως, η δημοσκοπική αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στην Κουμουνδούρου. Στα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονος ο προβληματισμός άμα και η ανησυχία για το "τις πταίει" και η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται με καθηλωμένα ποσοστά και μάλιστα να υπολείπεται σημαντικά από το 31,53% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές.

Προβληματισμένος είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι ανήσυχος. Θεωρεί ότι η πανδημία σκεπάζει τις διεργασίες που συντελούνται στο κοινωνικό υπόστρωμα, ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι "η κανονικότητα στην οποίαν θα επιστρέψει η χώρα δεν θα είναι αυτή της φωτεινής εξόδου από το τούνελ που προβλέπει ο Μητσοτάκης, αλλά ζοφερή και μάλιστα τόσο που δεν θα μπορούν, ακόμη και να θέλουν, να την αποκρύψουν τα συστημικά μήντια". Καταφεύγει δε στον Μπρεχτ για να καταστήσει πιο γλαφυρή την πρόβλεψή του για τα επερχόμενα και την τύχη της κυβερνήσεως: "Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις". Οι τρεις πόλεμοι, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι μόνο τα τρία κύματα της πανδημίας του covid-19 και ο τρόπος που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση, είναι και τα τρία μέτωπα στα οποία δοκιμάζεται -και προσεχώς θα δοκιμαστεί περισσότερο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός της πανδημίας, τα άλλα δύο είναι τα ελληνοτουρκικά και η οικονομία. Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι της γνώμης ότι παρά το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση δεν είναι η υγειονομική κρίση αυτή που θα την καταστήσει ανίσχυρη. "Τα όσα έρχονται στην οικονομία", λέει, "είναι το μεγάλο της πρόβλημα". Εκεί θα δοκιμαστεί εάν θα συνεχίσει να είναι ...κατοικήσιμη. Ενώ η καταστροφή της θα επέλθει "εάν υπάρξει εθνική ήττα στα ελληνοτουρκικά", κάτι που πάντως, όπως λέει στους συνομιλητές του, δεν θέλει να το πιστεύει και σε κάθε περίπτωση το απεύχεται.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη δριμεία κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, εμφανίζεται μάλλον αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι της γνώμης ότι μέχρι το καλοκαίρι θά έχει χτιστεί το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας. Και δεν θα είναι αποτέλεσμα μόνον του εμβολιασμού, αλλά και των φυσικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει (και θα αναπτύξουν τους επόμενους 4-5 μήνες) όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, κοινωνός των οποίων εμφανίζεται να είναι και ο τέως πρωθυπουργός, τα κρούσματα δεν είναι τα περίπου 200.000 που αναφέρονται στην επίσημη ενημέρωση, αλλά ενδεχομένως να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 1.500.000 εάν υπολογιστούν οι ασυμπτωματικοί και όλοι όσοι δεν κατεγράφησαν από τον ΕΟΔΥ είτε επειδή είχαν ήπια συμπτώματα είτε γιατί απέφυγαν να το δηλώσουν. Εάν λοιπόν μέχρι το καλοκαίρι εμβολιαστούν περίπου 3.000.000 πολίτες τότε (μαζί με τους περίπου 2.00.000 -όπως είναι η τάση- που θα έχουν αναπτύξει φυσικά αντισώματα) η πανδημία μπορεί να ελεγχθεί. Σημειώνουμε ότι το 60-70%, που λέγεται ότι χρειάζεται για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, δεν υπολογίζεται στα 10.000.000 του πληθυσμού, αλλά στα 7.500.000 αφού από τον εμβολιασμό εξαιρούνται τα περίπου 2.500.000 νεαρά άτομα, ηλικίας κάτω των 18 ετών. Συμπέρασμα: Παρά τα λάθη που έκανε, ιδίως στο δεύτερο πανδημικό κύμα, η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει την πολιτικο-εκλογική ηγεμονία.

Για την οικονομία πάντως, όπως παραδέχονται ο Αλέξης Τσίπρας και οι επί των οικονομικών στενοί του συνεργάτες, "δεν είναι εύκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις καθώς είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες: εμβόλια, πορεία τουρισμού, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Γι' αυτό άλλωστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μεταβάλλουν τις εκτιμήσεις τους διαρκώς. Όσο για την κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει στην αρχή της πανδημίας από εκτίμηση ύφεσης "κοντά στο 0% για το 2020" για να φτάσει τώρα σε διψηφιο". Για την Κουμουνδούρου το πλέον κρίσιμο είναι "η σχέση συνολικής ύφεσης και χρόνου ανάκτησης των απωλειών". Εκτιμούν ότι "το 2020 θα κλείσει τελικά στο -10% (ίσως λίγο πιο κάτω) και το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε ύφεση ρεκόρ, ίσως πάνω από -15%". Επίσης εκτιμούν ότι "η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 δεν θα γίνει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2023". Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις συνομιλίες που έχει, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει "πανευρωπαϊκός συντονισμός" προκειμένου οι δημοσιονομικοί περιορισμοί να μην ισχύσουν ούτε για το 2022 και ταυτόχρονα να υπάρξει διαγραφή τμήματος του χρέους, τουλάχιστον γι' αυτό που δημιούργησε η πανδημία. "Τώρα ξέρουμε ότι δεν ισχύουν για το 2021. Για το 2022, που είναι η τελευταία χρονιά που έχουμε δέσμευση για πλεονάσματα 3,5%, δεν ξέρουμε ακόμη. Αν ισχύσει καήκαμε", μάς λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Και προσθέτει "γι' αυτό πιέζουμε την κυβέρνηση να πάρει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να μην επανέλθουν οι περιορισμοί μετά την πανδημία".

Εκ παραλλήλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζητά με τους συνεργάτες του για το ποιές διεθνείς πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν ώστε το οξύ οικονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα να τεθεί στο κέντρο του προβληματισμού των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Συμβούλιο Κορυφής, Γιούρογκρουπ, ΕΚΤ, ευρωκοινοβούλιο κ.α.) ώστε να ληφθούν έγκαιρα και θεραπευτικές, για το πρόβλημα, αποφάσεις. Προσώρας, και μέσα από κατάλληλους διαύλους, προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις με ηγετικά στελέχη της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στην Ευρώπη, καθώς και με προοδευτικούς οικονομολόγους, όπως οι 100 (μεταξύ των οποίων και ο Τομά Πικετί, με τον οποίον ο Αλέξης διατηρεί επαφές), που με κείμενό τους ζητούν να διαγραφούν τα δημόσια χρέη που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία της Covid-19. Ο φόβος του είναι ότι "οι γραφειοκράτες των Βρυξελών το πιθανότερο είναι να μην έχουν διδαχθεί τίποτε από την κρίση και να προσπαθήσουν να αλυσοδέσουν εκ νέου την ΕΕ με περιοριστικές πολιτικές και μνημόνια, τα οποία η χώρα μας είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξει". Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνομιλητές τους, θεωρεί ότι η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς - Δεξιάς θα φανεί καθαρά από τις θέσεις απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας. "Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις θα παλέψουν να αντιτάξουν ένα Κοινωνικό και Πράσινο Συμβόλαιο (Social and Green Deal) καταργώντας το Fiscal Compact (Σύμφωνο Σταθερότητας) της λιτότητας, που μας οδήγησε στα τραγικά αποτελέσματα της σημερινής Ευρώπης" υποστηρίζεται. Και κατά πως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αυτή θα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά και φυσικά ο σηματωρός της νέας στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα στην Ευρώπη. Μια πρώτη γεύση των εξελίξεων θα πάρουμε τον Μάρτιο, όταν η Κομισιόν θα καταθέσει την πρότασή της για την επιστροφή του Συμφώνου, τις μεταρρυθμίσεις και την ενσωμάτωση του green deal.

Στην Κουμουνδούρου, λένε ότι αυτή είναι "η μεγάλη εικόνα" και εκεί θα πρέπει να δοθεί "η μητέρα όλων των μαχών". Επειδή, όπως σημειώνουν, "ο ευρωπαϊκός Βορράς, με την καθοδήγηση της Γερμανίας, θέλει επιστροφή νωρίτερα στους κανόνες αυστηρής πειθαρχίας", ενώ "η νεοφιλελεύθερη δεξιά είναι θιασώτης των ανισοτήτων και της μείωσης της δημοκρατίας". Φέρνουν δε ως παράδειγμα την πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος ζητάει μνημόνιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και το οποίο, μην ξεχνάμε, απαιτούσαν εξαρχής οι αποκαλούμενοι "frugals" του Βορρά -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία. Κάποιοι μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση διατείνονται ότι από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο και την θέσπιση ή μη μνημονίου θα εξαρτηθεί ο χρόνος και το περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης και στην Ελλάδα, την οποίο πάντως οι περισσότεροι δεν τοποθετούν ενωρίτερον από τον Οκτώβριο του 2022.

Εξυπακούεται πως σε περίπτωση που επικρατήσει το "μαύρο σενάριο" και η χώρα αναγκαστεί να περάσει, εκ νέου, από τα καυδιανά δίκρανα των μνημονίων και μάλιστα από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2022, ουδείς μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητος τις συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Πάντως τα "τέρατα" που μπορεί να γεννήσουν η φτωχοποίηση, τα λουκέτα, η ανεργία, οι πλειστηριασμοί, η ανημπόρια εκπλήρωσης στοιχειωδών οικονομικών συναλλαγών και υποχρεώσεων κ.α. δεν είναι σίγουρο ότι θα ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι στην Κουμουνδούρου τρομάζουν ακόμη και στην ιδέα να κληθούν να διαχειριστούν, όπως και το 2015, ακραίες καταστάσεις και να κυβερνήσουν πάλι υπό το καθεστώς μνημονίων. "Θα καταντήσουμε να γίνουμε η αριστερά της φτώχειας, των περιορισμών και των μνημονιακών απαγορεύσεων. Δεύτερη φορά κυβέρνηση της αριστεράς σε ναρκοθετημένο και πάλι περιβάλλον, ισοδυναμεί με το τέλος της αριστεράς", αποφαίνεται επίλεκτο στέλεχος της "Ομπρέλας".

Πάντως, στον "τρίτο πόλεμο της Καρχηδόνας", αυτόν που διεξάγεται στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν βλέπουν άμεσα εξελίξεις. Παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει "μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" εν τούτοις δεν είναι σίγουρος ότι τα σημερινά δεδομένα θα είναι ίδια αφενός μετά την 25η Μαρτίου, όταν στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αφετέρου από την κατάληξη του διαλόγου ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον για την μετά Τραμπ εποχή. Θα περιμένει λοιπόν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο για να δει τις εξελίξεις που δρομολογούνται, περιλαμβανομένης και της Πενταμερούς για το Κυπριακό, προκειμένου να αποφασίσει αν θα στηρίξει έναν έντιμο συμβιβασμό ή θα αποδοκιμάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε περίπτωση που κινούνται εκτός του λεγόμενου εθνικού πλαισίου και απεμπολούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο τέως πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει ότι δεν θα πολιτευθεί "όπως ο Μητσοτάκης στο Μακεδονικό" όμως "δεν πρόκειται και να αφήσει τον πατριωτισμό των Ελλήνων είτε να τον καπηλεύονται οι ακροεθνικιστές της δεξιάς είτε να εξελιχθεί σε σημείο τριβής με το ΚΙΝΑΛ και το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, σημαντικό κομμάτι του οποίου μετά το 2012 ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ", μάς λέει συνεργάτης του. Και προσθέτει "ο Αλέξης δεν θα ψηφοθηρίσει σ' ένα εθνικό θέμα, όπως έκανε ο Κυριάκος, αλλά και δεν θα επιτρέψει να το κάνουν άλλοι και μάλιστα σε βάρος του".

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην Κουμουνδούρου είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε μείζονες υποχωρήσεις. Δεν θα μπορούσε, λένε, να τις αντέξει η δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με συνέπειες καταλυτικές στη συνοχή της συμπολίτευσης και την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και ευρύτερα στο δημόσιο βίο και το κομματικό σύστημα. Και είναι αλήθεια ότι εκτεταμένη ήττα στον τρίτο της πόλεμο, τα ελληνοτουρκικά, η ...Καρχηδόνα δεν θα μπορέσει να την αντέξει. Όπως μάς ειπώνεται χαρακτηριστικά: "θα ψάχνεις να εντοπίσεις τη ΝΔ και δεν θα τη βρίσκεις", αφού το πιθανότερο είναι να έχουν φτιαχτεί νέα κόμματα, με επικεφαλής άλλους επίδοξους αναμορφωτές, που θα πλήξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. "Ανέμελο" τον Μητσοτάκη μπορεί να τον λέει ο Τσίπρας όμως το ένστικτο αυτοσυντήρησης του πρωθυπουργού -όπως έχει δείξει η κυβερνητική του θητεία, τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει. Κάθε άλλο. Γι' αυτό έχουν δίκαιο όσοι λένε ότι θα πρέπει να ψάξει να βρει άλλα πεδία αντιπαράθεσης μαζί του. Κι αυτά δεν βρίσκονται στην Ακαμάτρα και τον Να της Ικαρίας. Ενδεχομένως ούτε στα Προπύλαια, αφού ακόμη και η μετριοπαθής προσέγγισή του στο θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων παρεξηγήθηκε από κάποιους, έστω λίγους, συντρόφους του της αριστερής μειοψηφίας...

53 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 10:34 20/02/2021

    Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ …ΞΕΝΩΝ !!!

    ΚΑΝΕΙΣ –ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !!!

    ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ !!

    ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ….. ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ !!!

    ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ –ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΛΙΓΝΑΔΗΣ !!!

    ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ !!

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ –ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΡΑΓΕ?–ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ?

  2. FEMA 9:37 20/02/2021

    ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ?

    ΕΚΠΤΩΣΗ–ΛΕΕΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ 10 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ !!!!

    ΑΝ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ– ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ 30 ΕΥΡΩ –ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 27 !!!!!

    ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ–ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ !!

    ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΡΑΤΗ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ !!

    ΕΔΩ ΟΜΩΣ –ΕΧΟΥΜΕ ….ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ !!!!

    ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ !!

  3. SPARTA 1:06 20/02/2021

    Να σε δω FEMA όταν θα αρχίσουν να βγάζουν στη φόρα τις βρωμιές του Λάκη Λαζόπουλου και του Κραουνάκη που θα τρέχεις να κρυφτείς. Σπιούνα, αλήτισσα.

  4. Ή σαπίλα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα των πούστηδων, των τρανς και των λεσβιών είστε.
    Με ποιόν το στήσατε όλο αυτό; Με τον Χίο και τον Βαξεβάνη;

  5. FEMA 23:16 19/02/2021

    ΠΡΟΣ– ΟΚ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΕΞΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ !!

    Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡ(!) ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    ΥΠΕΓΡΑΨΕ –ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΝΤΟΡΑ –ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    ΤΙ ΕΙΠΕ?

    ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ –ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ –ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!!

    ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ –ΙΣΟΝΟΜΙΑ–ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ –ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

    ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ…ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ !!

    ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΥΑΛΟ ΡΑΔΙΚΙΟΥ –ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ?

  6. FEMA 19:04 19/02/2021

    Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ !!!

    ΣΑΠΙΛΑ !!!

  7. FEMA 15:07 19/02/2021

    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΛΥΣΣΑΤΕ !!!

    ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ–ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ -ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΧΑΣΑΤΕ !!!

    ΤΟΣΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΕΣΜΕΝΑ?—ΚΡΙΜΑ ΚΑΛΕ !!

  8. FEMA 15:00 19/02/2021

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!!

    Ο ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ–Ο ΑΛΛΟΣ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!–ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ–ΠΟΤΕ ΘΑ

    ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ !!!

    ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ

    ‘ΕΙΜΑΙ ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ !!!–ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΟΥΣ !!

    (ΒΛΕΠΕ–ΛΙΓΝΑΔΗ-ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ)

    ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ’ !!!

    ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΣΟΥ?–ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΠΑΡΙ?

    ΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ?

    ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ –ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ–ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ?

    ΛΕΤΕ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ?–ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΛΕΠΩ ,ΟΤΑΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ….

    ΑΣΧΕΤΟ–ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΗΡΘΕ?

  9. Χαρτάκι από την Κουμουνδούρου παίρνεις αλητεία και γράφεις αυτά τα άθλια που γράφεις εδώ μέσα. Είσαι ένα άθλιο Συριζέικο τρόλ που παίρνεις κατευθυντήρια γραμμή από την Αυγή, την ΕΦ.ΣΥΝ και τον Βαξεβάνη. Τράβα στο μπουρδέλο της Κουμουνδούρου να τα πεις αυτά. Εδώ μέσα δεν περνάει η άθλια και βρόμικη κατήχηση που μας κάνεις άθλια.

  10. Πώς φαίνεται ότι εσύ και η Συριζαία κολλητή φίλη σου τα παίρνετε χοντρά από τον ΣΎΡΙΖΑ. και να έρθει ο αλήτης που υποστηρίζεις θα φύγει νύχτα και σηκωτός. Η πολιτική πλειοψηφία στην χώρα είναι κεντροδεξιά. Βάλτο καμιά φορά στο ξερό, άχρηστο και άδειο κεφάλι σου. Σε έχω άπλυτη που λέει και ο αλήτης ο Πολάκης.

  11. οκ 14:22 19/02/2021

    διαβάζω ότι η συριζο Ακρίδα έπλεκε το εγκώμιο του Λιγνάδη όταν ανέλαβε διευθυντής του εθνικού θεάτρου ….

    ….άοκνος εργάτης του θεάτρου !!!

  12. FEMA 14:14 19/02/2021

    ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΙ !!!

    ΣΥΜΕΡΑΣΜΑ

    Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟ 2007 !!!

    Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ !!!

    ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΕ,ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ– Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ !!!

    Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ…..

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ –ΦΙΛΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ,ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ–ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ
    ΛΑΘΟΣ

    ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ?–ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ !!!

  13. Επίσης ρουφιάνα FEMA ο ΣΎΡΙΖΑ δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Μεγάλο κομμάτι του ΣΎΡΙΖΑ αποτελούν τα λαμόγια και οι αλήτες του κλεφτοπασόκ του Ααρών Αβουρή (Κώστα Σημίτη) και του Τζέφρι Παπανδρέου. Μην μιλάει λοιπόν ο ΣΎΡΙΖΑ σαν να κυβέρνησε μόλις τέσσερα χρόνια γιατί πολλά στελέχη του κυβερνούσαν για πολλά περισσότερα. Σε έχω FEMA που λέει και ο φασίστας Πολάκης, ότι και να κάνεις.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.