ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι ανοιχτό και τι όχι

Πώς λειτουργεί από σήμερα η αγορά

Με νέα μέτρα λειτουργεί από σήμερα η αγορά ανάλογα με την περιοχή και τον δείκτη θετικότητας που καταγράφεται

Συγκεκριμένα με τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες θα κινείται η αγορά σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τεσσερις ταχύτητες για την αγορά και τα καταστήματα

Από σήμερα η χώρα χωρίζεται σε 4 κατηγορίες με βάση το ιικο φορτίο που εμφανίζουν. Επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου, και μητροπολιτικών περιοχών.
Με click away σε Αττική και Θεσσαλονικη

Στην κατηγορία των Μητροπολιτικών δήμων εντάσσονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο, ωστόσο θα είναι ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων με ωράριο 07.00 έως 17.00.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές. Μάλιστα από το επόμενο σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου) σταματούν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.
Καταστήματα σε καθολικό lockdown

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Δήμος Πατρέων, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Θήρας) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν.
Σε ποιες αγορές ισχύει το click inside

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου σε ότι αφορά τη λειτουργία του Λιανεμπορίου, πέραν του click away, εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Αυτές είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρου, ο Δήμος Διρφυών - Μεσσαπίων, και ο Δήμος Ρεθύμνης. Στις συγκεκριμένες περιοχές, τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και το Σάββατο.
Κανονικά η αγορά στις υπό επιτήρηση περιοχές

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που εντασσονται στην κατηγορία επιτήρησης, η λειτουργία της αγοράς συνεχίζεται με ανοικτά καταστήματα.
Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου. Εξαιρεση αποτελεί η ηλεκτρονική αγορά. Στην περίπτωση της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής μπορεί να γίνει παραλαβή τους με Click away. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ισχύει μόνο για τα παιχνίδια. Στις περιοχές επιτήρησης δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.