ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19

Τι δείχνουν τα δεδομένα από Ισραήλ για το εμβόλιο της Pfizer

Νέα στοιχεία από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech «δουλεύει» τόσο καλά όσο είχε φανεί στις δοκιμές του (αποτελεσματικότητα 95%), μειώνοντας κατά 94% τα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωματικής Covid-19.

Το ερευνητικό ινστιτούτο του μεγαλύτερου ισραηλινού ταμείου υγείας Clalit ανέλυσε τα θετικά για κορονοϊό τεστ σε 600.000 εμβολιασμένους και άλλους τόσους μη εμβολιασμένους με παρόμοια ηλικία και κατάσταση υγείας, βρίσκοντας 94% λιγότερες λοιμώξεις με συμπτώματα στην ομάδα των εμβολιασμένων με δύο δόσεις, σύμφωνα με το BBC και το CNN.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας Χαγκάι Λιβάιν δήλωσε ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ των εμβολιασμένων υπήρχαν 92% λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Ο Λιβάιν δήλωσε ότι παραμένει προς το παρόν ασαφές ποιο ποσοστό του ισραηλινού πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί, προτού αρθούν οι περιορισμοί. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η επίπτωση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι είναι χρήσιμο για προσωπική προστασία», ανέφερε.

Ο καθηγητής Έραν Σίγκαλ, ο οποίος αναλύει τα εμβολιαστικά δεδομένα για λογαριασμό του ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι «πρέπει ακόμη να βγούμε από το λοκντάουν μας πολύ επιφυλακτικά». Όπως είπε, η μείωση στα κρούσματα στη χώρα, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό του αναμενομένου, ίσως επειδή η πιο μεταδοτική «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7 του κορονοϊού έχει πλέον γίνει κυρίαρχη στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.