ΚΟΣΜΟΣ

«Κραχ για τον μεγάλο συνασπισμό» βλέπει η BILD

Γερμανία: Η δύσκολη επόμενη μέρα για το CDU

Για «χτύπημα στην καρδιά της Ένωσης», κάνει λόγο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, αναφερόμενος στην ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), χθες, σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο.

«Κραχ για τον μεγάλο συνασπισμό» βλέπει η BILD. «Σοκ για τον νέο», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, εννοώντας τον αρχηγό του CDU 'Αρμιν Λάσετ που εξελέγη πριν από δύο μήνες. Σε «σύνδρομο Μάρτιν Σουλτς» αναφέρεται η Sueddeutsche Zeitung, υπονοώντας ότι ο δρόμος του κ. Λάσετ προς την Καγκελαρία μόλις έγινε πιο δύσκολος. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», εκτιμά και η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο 'Αρμιν Λάσετ εξελέγη αρχηγός του CDU μόλις τον Ιανουάριο. Χθες, μια «δύσκολη βραδιά», όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτίμησε να μην εμφανιστεί στον Τύπο. Όλοι γνωρίζουν ωστόσο ότι τα χθεσινά αποτελέσματα αφορούν πρώτα από όλα τον ίδιο. Θα καταφέρει να βγάλει το κόμμα του από την εσωστρέφεια ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου; Θα επιλεγεί ο ίδιος ως υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή κάποιος άλλος θα θεωρηθεί καταλληλότερος να ηγηθεί στη μετά - Μέρκελ εποχή;

Το σοβαρότερο παρόλα αυτά ερώτημα που τίθεται από χθες για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είναι εάν, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια, θα ήταν εφικτό να σχηματιστεί ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς αυτό, κάτι που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν απίθανο. «Το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς το CDU πρέπει να θεωρείται αδιανότητο - κυρίως για το ίδιο το CDU», είπε με νόημα ήδη χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ζήτησε έντιμη αυτοκριτική. Για «μικρή απόσταση μεταξύ αυτοπεποίθησης και επιπολαιότητας» έκανε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του CDU, σχολιάζοντας την ξαφνική αισιοδοξία του SPD, το οποίο υποφέρει εκλογικά εδώ και χρόνια λόγω της συγκυβέρνησης.

Από την πλευρά του CDU, τα χθεσινά αποτελέσματα «μια καταστροφή», όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, αποδίδονται είτε στα πρόσωπα των αντιπάλων του - τον Πράσινο Βίνφριντ Κρέτσμαν στη Βάδη - Βυρτεμβέργη και την σοσιαλδημοκράτη Μάλου Ντράιερ στην Ρηνανία - Παλατινάτο - είτε στις πρόσφατες αποκαλύψεις για ανάμιξη στελεχών του σε σκάνδαλα με την προμήθεια προστατευτικών μασκών την περίοδο της πανδημίας είτε στην φθορά που επιφέρει η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και το συνεχιζόμενο lockdown - είτε φυσικά σε έναν συνδυασμό όλων αυτών. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι και στα δύο κρατίδια, αλλοτινά προπύργια της κεντροδεξιάς, το CDU «διεσώθη» από βαρύτερες ήττες επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει πολύ νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών, με επιστολική ψήφο. Δεν είχε έτσι «προλάβει» την κρίση που προκλήθηκε με την αποκάλυψη των σκανδάλων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις πρώτες χωρίς την 'Αγγελα Μέρκελ από το 2005. Ο 'Αρμιν Λάσετ, παρότι νεοεκλεγείς αρχηγός, δεν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον ρόλο και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα, τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του. Στις δημοσκοπήσεις, ως καταλληλότερος θεωρείται ο αρχηγός του αδελφού κόμματος, CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Ο ίδιος έως τώρα τοποθετείται με μισόλογα και υπεκφυγές σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του, οι οποίες πρέπει πάντως να ξεκαθαρίσουν σύντομα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι, αν τα προβλήματα για το CDU συνεχιστούν, ο κ. Ζέντερ δεν έχει κανέναν λόγο να μπει μπροστά και να τα χρεωθεί στην κάλπη. Και τότε την «βρώμικη δουλειά» ίσως την αναλάβει κάποιος τρίτος...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.