ΕΛΛΑΔΑ

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής

Κορωνοϊός: Καθαρά Δευτέρα με lockdown

Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την Καθαρά Δευτέρα, λέει ο Σαρηγιάννης - Βασιλακόπουλος: «Γιατί δεν απέδωσε το lockdown» - Λιανεμπόριο: Άνοιγμα υπό προϋποθέσεις χωρίς click away αλλά με SMS
Παράταση του lockdown «δείχνουν» τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν χθες το βράδυ δεν δείχνουν καμία μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, τονίζοντας ότι ο μέσος όρος αυτής της εβδομάδας είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη.

Ο κ. Θωμαΐδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα, ενώ υπογράμμισε ότι αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων, διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Σαρηγιάννης: Δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε δύσκολο το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση που θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται».

«Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα»
, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.