ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναθηναϊκός: «Κλείδωσε» η χρηματοδότηση για όλη τη Διπλή Ανάπλαση

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε τοποθέτησή του τη Δευτέρα (29/03) σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» κι έδωσε τη μεγάλη «είδηση» περί επίσημου αιτήματος χρηματοδότησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

«Το γήπεδο του Παναθηναϊκού προχωρά κανονικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται. Σήμερα (29/03), μάλιστα, κατατίθεται το πρώτο επίσημο αίτημα χρηματοδότησης ύψους 70 εκατ. ευρώ. Δεν μιλάμε, απλώς, για ένα γήπεδο. Πρόκειται για μία μητροπολιτική παρέμβαση. Είναι η δημιουργία δύο πόλων μέσα στην Αθήνα. Στη Λεωφόρο θα δημιουργήσουμε ένα χώρο πράσινου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χαμένο. Επίσης, πρέπει να βάλουμε μπροστά την περιοχή του Βοτανικού. Ο Βοτανικός απαιτεί γήπεδο και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Υποδομές, επενδύσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Είναι μία περιοχή της πρωτεύουσας που πρέπει να μπει ξανά στον χάρτη.

Να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε πρώτη φάση σε ποσό μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι αναπτυξιακό έργο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλη την Αθήνα» ήταν το ακριβές σχόλιο του κ. Μπακογιάννη.

Ας δούμε τα ακριβή δεδομένα λίγο πιο αναλυτικά:
-Η δημοτική αρχή της Αθήνας κατέθεσε τη Δευτέρα (29/03) αίτημα στην οικονομική επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) -που είναι και συμβαλλόμενος στο πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» απ' την πλευρά της κυβέρνησης- για χρηματοδότηση ύψους 88,9 εκατ. ευρώ, που αφορά αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό. Για την ακρίβεια το ποσό που ζητήθηκε (βάσει του προϋπολογισμού που έχει γίνει) είναι 88.915.440 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά το σύνολο του έργου του ποδοσφαιρικού γηπέδου και «μεταφράζεται» σε 71.706.000 ευρώ της καθαρής αξίας (αμοιβές μηχανικών, γήπεδο 34.000 θέσεων ως ενδεικτική τιμή, έκτακτα απρόβλεπτα) και 17.209.440 ευρώ του ΦΠΑ 24%.
Το αίτημα του Δήμου Αθηναίων πέρασε με πλειοψηφία απ' την αρμόδια οικονομική αρχή του ΥΠ.ΕΝ., «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τη χρηματοδότηση (και) του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το οποίο είναι πλέον επιλέξιμο από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, δηλαδή το ταμείο του δημοσίου που χρηματοδοτεί διάφορα έργα.

-Η παραπάνω, άκρως σημαντική για το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια της προ δύο εβδομάδων έγκρισης απ' το ECOFIN του κονδυλίου ύψους 75 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., για τα μεγάλα, υποστηρικτικά έργα υποδομών στις δύο περιοχές της ανάπλασης, δηλαδή στην περιοχή του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί που βρίσκεται σήμερα η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, το «Απόστολος Νικολαΐδης». Επί της ουσίας έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου της «Διπλής Ανάπλασης», με ένα συνολικό ποσό που φτάνει τα 163,9 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 75 εκατ. ευρώ του Ταμείο Ανάκαμψης «μεταφράζονται» σε: 43,6 εκατ. ευρώ για το κόστος υποδομών στην περιοχή του Βοτανικού (έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, δίκτυα ΟΚΩ, ΓΕ & ΟΕ κλπ), 1,7 εκατ. ευρώ που αφορά το κόστος μελετών υποδομής στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές, περίπου 6,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τις αθλητικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού, περίπου 10 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή υπογείου πάρκινγκ 700 θέσεων κάτω από το πάρκο που σχεδιάζεται στη Λ. Αλεξάνδρας και άλλα συνοδευτικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στις δύο περιοχές.

-Όπως αναφέρουν πηγές από το Δήμο Αθηναίων, μετά το «πράσινο φως» κι από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση (και) του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο σχεδιασμός προχωράει βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

-Την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρία ειδικού σκοπού των Alpha Bank και Πειραιώς, στις οποίες έχει περιέλθει το εμπορικό του Βωβού, για τη δική τους διμερή σύμβαση όσον αφορά την κατασκευή των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του Α.Ο. στην περιοχή του Βοτανικού.

-Όλες οι διμερείς συμβάσεις που θα υπογράψει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός (με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα), θα είναι έτοιμες και συνταγμένες έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να περάσουν από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, το σώμα του οποίου θα αποφασίσει αν θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίψει, έχοντας βεβαίως ολοκληρωμένη εικόνα για το τι περιλαμβάνει η καθεμία.

-Τέλος, σε ό,τι αφορά την προοπτική ανέγερσης (και) νέου μπασκετικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, σε οικόπεδο όμορο με τη «Διπλή Ανάπλαση», από τη δημοτική αρχή υποστηρίζουν πως το όλο θέμα έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, απ' τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη συζητήσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με την Πολιτεία για την παραχώρηση της μπασκετικής σάλας του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια. Διευκρίνιζαν, ωστόσο, πως, εάν τεθεί θέμα και δεν προχωρήσει η λύση του ΟΑΚΑ, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που έχει ήδη επεξεργαστεί ο Δήμος Αθηναίων για μπασκετικό γήπεδο στο Βοτανικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.