ΚΟΣΜΟΣ

35 χρόνια από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ

Αντ. Γκουτέρες: Η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, στις 26 Απριλίου 1986. Σε μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα, «ωστόσο μαζί, μπορούμε να εργαστούμε για να τις προλάβουμε, να υποστηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και να οικοδομήσουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη».

Παράλληλα, τονίζει πως η καταστροφή του Τσερνόμπιλ προσφέρει σημαντικά μαθήματα για τις σημερινές προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε την πανδημία COVID 19.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις από το Τσερνόμπιλ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια. Περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις πολύ μολυσμένες περιοχές, έχοντας βαθιά τραυματικές και διαρκείς συνέπειες στη ζωή τους. Όσα υπέστησαν δεν πρέπει να ξεχαστούν».

Εστιάζοντας στη σημασία της επετείου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως είναι μία ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης των κυβερνήσεων της Λευκορωσίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, όπως και το έργο των επιστημόνων που εξέτασαν τα στοιχεία και προσέφεραν σημαντικές αναλύσεις για τον σχεδιασμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την μείωση των κινδύνων. Επιπλέον, σημείωσε ότι το 1986, τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων σε περιοχές γύρω από το Τσέρνομπιλ, καταρχήν μέσω της κατεπείγουσας και ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια με την υποστήριξη της ανάκαμψης, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσω των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που συνεργάστηκαν με την Κοινωνία των Πολιτών, τους διεθνείς εταίρους και δωρητές.

Καταληκτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των προσπαθειών, αναφέροντας πως ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν άμεσα από την καταστροφή έχουν αυξηθεί από τις 2.000 το 2002 σε 37.000 σήμερα. Προσέθεσε ακόμα πως χιλιάδες κάτοικοι, επικεφαλής των κοινοτήτων και γιατροί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα κινδύνων υγείας και προωθούν τον υγιή τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.