ΕΛΛΑΔΑ

Τί προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου

Εθνικό Θέατρο - ΚΘΒΕ: Τέλος στους απευθείας διορισμούς καλλιτεχνικών διευθυντών

Οριστικό τέλος μπαίνει στους απευθείας διορισμούς των προσώπων που θα ηγούνται των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οργανισμών. Η αρχή γίνεται με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και οι αναππληρωτές των οποίων θα επιλέγονται πλέον από ειδική επιτροπή, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και εφόσον διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται σαφώς σε σχετική διάταξη νόμου η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης σύμφωνα με το νομοθετικό προγραμματισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτήν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές
και οι αναπληρωτές διευθυντές του Εθνικού και ΚΘΒΕ θα προκύπτουν μέσα από την ομάδα ατόμων που θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες θέσεις, έχοντας καταθέσει λεπτομερές βιογραφικό σχετικά με τα προσόντα τους και την επαγγελματικής τους εμπειρία. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται από μια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, η οποία και καταλήγει στους υποψήφιους που κρίνονται ως οι πλέον κατάλληλοι. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια στη λειτουργία των εποπτευόμενων οργανισμών και οι επιλογές θα βασίζονται αποκλειστικά σε αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως σημειώνει η υπουυργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η πρόθεση αλλαγής θεσμικού πλαισίου είχε εκφραστεί από τον Αύγουστο του 2019: «Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών» υπογραμμίζει η ίδια.

Στο θέμα της διαφάνειας, εξάλλου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των δύο κορυφαίων Θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια. Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».

Να θυμίσουμε εδώ πως τόσο το Εθνικό Θέατρο όσο και το ΚΘΒΕ βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των καταγγελιών εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος και του Νίκου Νικολάου ο οποίος, μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που κατατέθηκε στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. X 10:44 07/04/2021

    Κρίμα. Δηλαδή η κυβέρνηση αμφισβητεί το ήθος του κ Λιγνάδη; Και τώρα ποια θα είναι τα κριτήρια; Δεν θα μετράει αν ο υποψήφιος παίζει κάθε βράδυ μπιρίμπα με τη γυναίκα και την πεθερά κάποιου πολιτικού;

  2. Zita 20:37 05/04/2021

    Τέλος στους απευθείας διορισμούς καλλιτεχνικών διευθυντών? Ουτε αν προκειται για το εθνικον συμφερον?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.