ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο στα Χανιά: "Τους έδεναν χειροπόδαρα" λένε οι καταγγελίες - Στο μικροσκόπιο μεταβιβάσεις και διαθήκες ηλικιωμένων

Φρίκη προκαλούν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για το γηροκομείο - "κολαστήριο" στα Χανιά, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή από ανακοπή καρδιάς, μόλις μέσα σε 1,5 χρόνο τουλάχιστον 73 ηλικιωμένοι.

Οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πρώην υπάλληλοι και συγγενείς τροφίμων καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την κακομεταχείριση που δέχονταν οι ηλικιωμένοι.

Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια χαρακτηρίζει τα όσα ακούγονται ανυπόστατα, ενώ οι δικηγόροι της δομής ζήτησαν από την εισαγγελία πλήρη μυστικότητα για τις έρευνες. Η ιδιοκτήτρια μάλιστα, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα.

Στο μικροσκόπιο ύποπτες μεταβιβάσεις ακίνητων και διαθήκες θυμάτων

Οι Αρχές ερευνούν, επίσης, τις διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή οι ηλικιωμένοι, τυχόν δωρεές που έκαναν οι τρόφιμοι, αλλά και τους λογαριασμούς του ιδρύματος.

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα, αφήνει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων.

"Έχω δώσει κατάθεση δεκατεσσάρων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια", λέει.

Η συγκεκριμένη πρώην εργαζόμενη υποστηρίζει πως μέσα στο γηροκομείο, ψέκαζαν ακόμα και με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια ηλικιωμένων, για να καταπολεμήσουν τις ψείρες.

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία που εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές. Το ένα αφορά στις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο και σχετίζονται με τους θανάτους των ηλικιωμένων και το άλλο τις περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από τρόφιμους του γηροκομείου.

Υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση περίεργης μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου δηλαδή του γηροκομείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ¼ της αντικειμενικής αξίας του. Έκανε 180.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε για 50.000. Ερευνάται εξονυχιστικά η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση, ενώ αναμένεται και πολύ σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.
Νέα μαρτυρία για το γηροκομείο στα Χανιά: "Τους έδεναν χειροπόδαρα"

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. "Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει".

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας "έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι".

"Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή", τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς, παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους. Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι "επικρατούσε σιωπή", με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

"Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς", σημειώνει.

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

"Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο".

Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, εφτά στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

"Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια", αναφέρει.

"Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια", σημειώνει η ίδια εν συνεχεία, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. "Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια".

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση "φυτού", καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. "Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ".

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, "προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά".

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. "Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’".

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι "ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία".

Στη σύλληψη ενός νοσηλευτή του γηροκομείου – κόλαση στα Χανιά προχώρησαν οι Αρχές αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας οδηγήθηκε στο κρατητήριο ενώ αναζητούνται και άλλοι δύο νοσηλευτές. Σημειώνεται ότι και οι τρεις είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα στον Εισαγγελέα.

Τα τρία αυτά άτομα εργάζονται ακόμα στο γηροκομείο, ενώ έχουν εξαπολύσει κατηγορίες κατά συγκεκριμένης εργαζόμενης για τα τα βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ανέφεραν το όνομά της κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ στο διαδίκτυο, σε σχόλιο.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, μετά από αυτό, κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.