ΚΟΣΜΟΣ

Ζοζέπ Μπορέλ

Η ΕΕ εκφράζει την «αλληλεγγύη» της στις ΗΠΑ για κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε σήμερα εκ μέρους των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «αλληλεγγύη» του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (...) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο Μπορέλ αναφερόταν στη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση του 2020 εναντίον της SolarWinds, μιας αμερικανικής εταιρίας έκδοσης λογισμικού ένα προϊόν της οποίας 'πειράχθηκε' ώστε να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε χρήστες του, περιλαμβανομένων αρκετών αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση και ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής καθώς και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.