ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε τη δήλωση

Σημίτης: Πράγματι, έχουμε διαφορετική αντίληψη με τον Κώστα Καραμανλή

Στην ολομέτωπη επίθεση του Κώστα Καραμανλή  στον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι και τις αιχμές που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός για τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, απάντησε με δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης.

«Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

Ακολουθεί η δήλωση του Κώστα Σημίτη:
Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής.

Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.

Πεποίθησή μου ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.

Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών.

Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων πρέπει να σημειωθεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA 23:34 08/04/2021

    Ό Ααρών Αβουρής είναι ο μεγαλύτερος προδότης και ο πιο βρώμικος πολιτικός.
    Αυτή η Εβραική μαιμού μόνο όταν πεθάνει θα απαλλάξει την Ελλάδα από την βαριά σκιά του.

  2. Το ότι η Ελλάς κατάφερε μνα συνηγορήσει υπεράσπιιζόμενη την Εισδοχή της Κύπρου στην ευρωπαικη και νομισματική Ένωση είναι αναμφίβολα μια επιτυχία της κυβέρνησης του Κώστα Σιμητη με υπουργό επι των εξωτερικών υποθέσεων τον Γιώργο Παπανδρέου .
    Χωνέψτε το καλά αριστεροδεξιοφασιστες , χρυσαυγητες και Γυρολόγοι από το βαθυ σας ΠΑΣΟΚ Κουρουμπλήδες , Ρα&κουσηδες και α Μπίστηδες ή Θεοχαρόπουλοι .
    Το Κίνημα Αλλαγής κρατάει γερά και θα επιστρέψει με λαϊκή ετοιμηγορια όπως το 2009 που συνέτριψε την πουλημένη και ξεβρακωτη οικονομικά κατάντια του Κω#τα Καραμανλή .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.