MEDIA

Για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

«‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης»: Πρεμιέρα για τη νέα παραγωγή της COSMOTE TV

Πρεμιέρα κάνει την Τετάρτη 19 Μαΐου (22.00, COSMOTE HISTORY HD & επίσημο YouTube κανάλι COSMOTE TV) η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης», σε παραγωγή COSMOTE TV. Η σειρά 4 επεισοδίων θα προβάλλεται καθημερινά στις 22.00, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου αφιερώματος (17 – 23/5) του καναλιού για την επέτειο των 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η βραβευμένη Βικτώρια Βελλοπούλου (Excision, The Extra Mile, H Αρκούδα, Τοπόσημα, Ναύς), ενώ την εκτέλεση παραγωγής ανέλαβε η Indigo View.

Με αφετηρία τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου 1941, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν την απόβαση από αέρος στην Κρήτη, η σειρά «‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης» καταγράφει τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 12 ημέρων (20/5 έως 1/6) της γενναίας αντίστασης του Κρητικού λαού, που συγκλόνισε την Ευρώπη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από εκτενή έρευνα και δεκάδες συνεντεύξεις σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο, η σειρά «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων και τη γερμανική οπτική. Την αφήγηση ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στη Μάχη, καθώς και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, που ως μικρά παιδιά τότε, βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Antony Beevor, το βιβλίο του οποίου «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση» θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διεθνώς, καθώς και ο βραβευμένος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ.

Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Πριν τη Μάχη» (Τετάρτη 19/5, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV) συστήνει τους αυτόπτες μάρτυρες-πρωταγωνιστές της σειράς, και παρουσιάζει τις συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μάχη. Μέσα από γλαφυρές περιγραφές και τεκμηριωμένες ιστορικές αφηγήσεις, οι θεατές θα μεταφερθούν στην Κρήτη του Μεσοπολέμου, όπου οι πρωταγωνιστές, μικρά παιδιά ακόμα, απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και τη σχετική ευημερία του νησιού. Στα επόμενα επεισόδια οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν την έναρξη της δωδεκαήμερης αντίστασης της Κρήτης απέναντι στους Γερμανούς (Πέμπτη 20/5, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV), καθώς και τα αντίποινα που έκαναν οι Γερμανοί προς τον άμαχο πληθυσμό (Παρασκευή 21/5, 22.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV). Η σειρά ολοκληρώνεται το Σάββατο 22/5 στις 22.00 (COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι COSMOTE TV) με ένα επεισόδιο που αναβιώνει κινηματογραφικά την μακρά γερμανική κατοχή που ξεκίνησε στην Κρήτη, την 1η Ιουνίου του 1941.

Συντελεστές της σειράς είναι οι: Ιωάννα Μπρατσιάκου (Σενάριο-Αρχισυνταξία), Γιάννης Σκαλιδάκης (Ιστορικός Σύμβουλος), Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης (Ειδικός Σύμβουλος Έρευνας & Τεκμηρίωσης), Δημήτρης Ξενάκης- Ιωάννα Δάβη (Παραγωγή), Κωστής Νικολόπουλος (Διευθυντής Φωτογραφίας), Πάνος Πολύζος-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μοντάζ), Αλέξης Κουβαριτάκης-Μανώλης Κολοκοτρώνης (Μotion Graphics), Βίκη Αρβελάκη-Μαρίλια Σταυρίδου - Άστριντ Μπλύμλαϊν (Έρευνα), ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων ανέλαβε ο Konstantinos Borek.

Πλούσιο εβδομαδιαίο αφιέρωμα για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος (20 Μαΐου 1941) από τη Μάχη της Κρήτης και το COSMOTE HISTORY HD τιμάει την ιστορική επέτειο με ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ με θέμα τα γεγονότα της ιστορικής αντίστασης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Μάχη και η Κατοχή της Κρήτης», μια παραγωγή του Πολεμικού Μουσείου, που αποτελεί μία ξεχωριστή αναδρομή στα γεγονότα της 20ης  Μάϊου του 1941 μέχρι την κατάληψη της Κρήτης την 1η Ιουνίου του ίδιου χρόνου (Δευτέρα 17/5, 22.00). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης,  την ταινία «Πέρα από το τάγμα: Η κληρονομιά των Μάορι», ένα ντοκιμαντέρ των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Τζούλιαν Αραχάνγκα και Μάικλ Χάβας, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η μάχη της Κρήτης στη διαμόρφωση της ταυτότητας τόσο των Κρητικών, όσο και των Νεοζηλανδών Μάορι, αλλά και τον δεσμό που ανέπτυξαν μεταξύ τους οι δύο λαοί (Τρίτη 18/5, 22.00).

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 23/5 στις 22.00 με την πρεμιέρα του επεισοδίου «Η Μάχη της Κρήτης» της νέας  παραγωγής της COSMOTE TV «Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη», το οποίο ξεδιπλώνει την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της σπουδαίας αυτής μάχης.

Info

Σειρά Ημέρα Ώρα
Η Μάχη και η Κατοχή της Κρήτης Δευτέρα 17/5 22.00
Πέρα από το τάγμα: Η κληρονομιά των Μάορι  Τρίτη 18/5 22.00
‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης Ε1 Τετάρτη 19/5 22.00
‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης Ε2 Πέμπτη 20/5 22.00
‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης Ε3 Παρασκευή 21/5 22.00
‘Επιχείρηση Ερμής’ - Η Μάχη της Κρήτης Ε4 Σάββατο 22/5 22.00
Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη Κυριακή 23/5 22.00

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.