ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση προς τις αρχές της Λευκορωσίας για απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με τον πατέρα του Προτάσεβιτς

Επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτασέβιτς, Ντμίτρι, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε:

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους».

Τις στιγμές που προηγήθηκαν πριν την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψή του 26χρονου δημοσιογράφου, παρουσίασε ο Guardian, επικαλούμενος μαρτυρίες επιβατών δίπλα στον δημοσιογράφο.

«Μην το κάνετε, θα με σκοτώσουν, είμαι μετανάστης» είπε σε μια αεροσυνοδό ο 26χρονος, όταν κατάλαβε πως το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μινσκ, για να λάβει την απάντηση από μια εξ αυτών: «Πρέπει, δεν έχουμε επιλογή».

Λίγα λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος και μπλόγκερ συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας μαζί με τη σύντροφό του, Σοφία Σάπεγκα
.

Στο μεταξύ, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Προτάσεβιτς είχε στείλει σε φίλο του το εξής SMS «Lol (laughing out loud), φαίνεται πως υπηρεσίες ασφαλείας με ακολουθούν στο αεροδρόμιο… Προσπάθησαν μάλιστα να φωτογραφήσουν και τα έγγραφά μου. Δεν είμαι σίγουρος αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ύποπτο…».

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι κατέβηκαν από το αεροσκάφος στο Μινσκ, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, ενώ η αποβίβαση και άλλων επιβατών υποδεικνύει, σύμφωνα με την δημοσιογράφο του Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, πως η υποψία του Προτάσεβιτς ότι τον ακολουθούσαν ήταν προφανώς σωστή.

Σημειώνεται πως ο Προτάσεβιτς είχε έρθει στην Ελλάδα για να καλύψει την ομιλία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ακολούθησαν ολιγοήμερες διακοπές, πριν την αναχώρησή του για το Βίλνιους, όπου κατοικεί το τελευταίο διάστημα.

Η Τιχανόφσκαγια και ένας συνεργάτης της είχαν, επίσης, επιβιβαστεί στην ίδια πτήση μερικές μέρες νωρίτερα, χωρίς να προκύψει κάποιο θέμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.