ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Lockdown: Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο - Εξορμήσεις σε νησιά και ύπαιθρο

Το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο μετά από μήνες lockdown, με άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και στο άνοιγμα του τουρισμού, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες με κοντινές ή και πιο μακρινές αποδράσεις σε εξοχικά, ξενοδοχεία και νησιά.

Η χώρα άνοιξε και επισήμως πανιά για τον τουρισμό από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου και ήδη στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες.

Από το πρωί, χιλιάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν από τα λιμάνια με το αρνητικό self test ανά χείρας για την πρώτη «απόδραση» μετά την καραντίνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες, περίπου 40.000 αυτοκίνητα είχαν περάσει από τα διόδια των εθνικών οδών, ενώ σημαντική είναι η κίνηση και στα λιμάνια. Την ίδια ώρα, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε «πανιά» ο τουρισμός, και ήδη οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και άλλους προορισμούς.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των ατομικών μέτρων προστασίας, τουλάχιστον έως ότου εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός, επισημαίνοντας τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Ικαρία, Πάτμο, Κάρπαθο, Νάξο, Σκιάθο και Ορεστιάδα, συνεπεία των ημερών του Πάσχα. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.188 νέα κρούσματα κορvνοϊού, 677 διασωληνωμένοι και 56 θάνατοι.

Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας, άνοιξε την Παρασκευή 14 Μαΐου, πανιά ο τουρισμός. Στα νησιά άρχισαν από το πρωί να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες μετά το πολύμηνο lockdown.

Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν την Παρασκευή από τα λιμάνια, με το αρνητικό self test να είναι, το πρώτο εισιτήριο για τα νησιά.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 29 δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Χιλιάδες πολίτες ήταν στην πρώτη απόδραση εκτός νομού. Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε τόσο στα λιμάνια, όσο και στις εθνικές οδούς. Η πληρότητα στα πλοία με καμπίνες αυξήθηκε στο 85% και στο 80% χωρίς καμπίνες.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:
πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ή self test 24 ωρών
βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

NOTAM για τους επιβάτες εξωτερικού -Ποιες χώρες αφορά

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής νέα αεροπορική οδηγία (NOTAM) προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού.

Ειδικότερα, η αεροπορική οδηγία (notam) προβλέπει:

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 21 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.
Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Προϋπόθεση εισόδου για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα είναι:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ή
β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ή
γ) εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, στη βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Tα επόμενα βήματα άρσης του lockdown

Υπενθυμίζεται πως από χθες καταργήθηκαν τα SMS στο 13033 ενώ παράλληλα, επεκτάθηκε το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00:30. Την ίδια ώρα, απελευθερώθηκε το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032. Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Σημειώνεται επίσης ότι με ανεβασμένα τα ρολά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ για τις επόμενες δύο Κυριακές του Μαΐου σύμφωνα με σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Οι πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και τις επόμενες Κυριακές (16 και 24 Μαΐου) τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα σούπερ μάρκετ, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους.

Επίσης από τη Δευτέρα 17 Μαΐου επαναλειτουργούν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί , με τους εκπαιδευτικούς να υποχρεούνται να διενεργούν ένα self test την εβδομάδα.

Την προσεχή Δευτέρα επιστρέφουν επίσης στη δια ζώσης λειτουργία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή. Στην ίδια ημερομηνία ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Στις 21 Μαΐου επιστρέφουν οι δια ζώσης πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με του εξής κανόνες:

- Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%
- Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος
- Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή
- Υποχρεωτική ταξιθεσία
- Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Στις 28 Μαΐου η «σκυτάλη» παραδίδεται σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν το θέμα να εξετάζεται ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης είτε για διεύρυνση του ορίου είτε για εξίσωση των δηλώσεων αυτών με την εστίαση. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν θα μπορούσε το πλαίσιο να αλλάξει και να τεθούν επιπλέον ορόσημα αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις δεξιώσεις τα οποία θα τίθενται σε ισχύ ανά δύο εβδομάδες.

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

14 Μαΐου

➢ Καζίνο / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

➢ Γραφεία συνοικεσίων / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test

24 Μαΐου

➢ ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

31 Μαΐου

➢ Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τμ- 2 self tests την εβδομάδα για τους εργαζόμενους

➢ Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής

7 Ιουνίου

➢ Οίκοι Ανοχής / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο

➢ Εστίαση / Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

➢ Λούνα παρκ– εμποροπανηγύρεις κλπ / Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

➢ Παιδότοποι /Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

➢ Εμπορικές Εκθέσεις /Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.