ΕΛΛΑΔΑ

Φεστιβάλ Αθηνών: Πολυμεσική εγκατάσταση του φωτογράφου Τάσου Βρεττού, με τίτλο The Feel.Backstage

Στα Εικαστικά της Πειραιώς 260, το Φεστιβάλ Αθηνών εγκαινιάζει στις 16 Ιουνίου την πολυμεσική εγκατάσταση του φωτογράφου Τάσου Βρεττού, με τίτλο The Feel.Backstage.

Η έκθεση, η οποία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα, από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα του δημιουργού, το οποίο ξεκίνησε από την τυχαία συνάντησή του με την Αμερικανίδα drag queen Nickie Nicole σε κλαμπ της πόλης το 2005. Εξελίχθηκε έξω από στενά «ερευνητικά» πρωτόκολλα, στη βάση της προσωπικής σχέσης του Βρεττού με τους ανθρώπους του χώρου αυτού (διοργανωτές, μουσικούς, περφόρμερ, ακτιβιστές θεμάτων φύλου) και την εναργή ανταπόκρισή του στα events και φεστιβάλ που διοργανώνονταν κατά καιρούς, σε εναλλακτικούς χώρους της Αθήνας.

Ο Τάσος Βρεττός συνέθεσε έτσι σταδιακά, ένα σώμα φωτογραφιών με ιδιαίτερα, επιτελεστικά (performative) χαρακτηριστικά, το οποίο αν και δεν είναι εξαντλητικό ως προς το εύρος του, ωστόσο φέρει πολλαπλά ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά σημαίνοντα.

Το όλο υλικό του Backstage συναντάται με την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού για τις έμφυλες ταυτότητες, με τις διεκδικήσεις για τη σεξουαλική απελευθέρωση και το δικαίωμα στην ηδονή και στη σωματική αυτοδιάθεση στους χώρους των clubbing commons & των sex festivals, με τα τελετουργικά της επιθυμίας και τις συνθήκες επισφάλειας˙ χαρακτηριστικά που αναδύονται στη δημόσια σφαίρα από την εποχή της εξωστρεφούς και οικονομικά ευημερούσας μετα-Ολυμπιακής Αθήνας (2005) και, διαμέσου της κρίσης, φτάνουν διαφοροποιημένα έως σήμερα, όπου ενισχύονται από την πολυπλοκότητα της queer κουλτούρας και τη δυναμική της trans ορατότητας.

Την έκθεση επιμέλούνται οι Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης και είναι το εναρκτήριο έργο της μεγαλύτερης, σπονδυλωτής παρουσίασης, του συνόλου της δουλειάς του Τάσου Βρεττού, σε διαφορετικούς χώρους και επιμέρους χρόνους. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την αποκλειστική χορηγία και συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση, για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την κυκλοφορία εκτενούς δίγλωσσης έκδοσης για το έργο του Τάσου Βρεττού

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.