ΚΟΣΜΟΣ

Τελετή στο μνημείο των πεσόντων Σέρβων και Ρώσων του κόκκινου στρατού

Μ. Χαρακόπουλος από Βελιγράδι: Στενοί οι δεσμοί του ελληνικού με τον σερβικό λαό

«Η Ελλάδα και η Σερβία κατέγραψαν τα περισσότερα θύματα στην ηρωική αντίσταση που αντέταξαν κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως και η Ρωσία, ως ΕΣΣΔ, πλήρωσε τον μεγαλύτερο τίμημα με εκατομμύρια νεκρούς, στον νικηφόρο πόλεμο που διεξήγαγε κατά των Γερμανών εισβολέων και των συνεργατών τους. Καθήκον μας είναι να τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των λαών μας. Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές του χρέους μας να μην επιτρέψουμε την επιστροφή ολοκληρωτικών ιδεολογιών, που εσχάτως επαναδραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλος Της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, στο μνημείο των πεσόντων Σέρβων και Ρώσων του κόκκινου στρατού στην απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους ναζί. Στην τελετή συμμετείχαν ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία κ. Alexander Botsan Harchenko και βουλευτές της ΔΣΟ από χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο.

Στην Ακαδημία του Βελιγραδίου

Η ηγεσία της ΔΣΟ, που βρίσκεται στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς της Γραμματείας, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, όπου συναντήθηκε με τον ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ljubomir  Maksimović.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ενημέρωσε τον Διευθυντή του Ινστιτούτου για τις δράσεις της ΔΣΟ, κυρίως για την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, αλλά και των χριστιανικών μνημείων που πλήττονται από κακόβουλες ενέργειες της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, όπως συμβαίνει και στο Κοσσυφοπέδιο, του πρότεινε τη συνεργασία του Ιδρύματος που ηγείται με την ΔΣΟ. Κάτι που ο κ. Μαξίμοβιτς αποδέχθηκε ασμένως, αφού επιβεβαίωσε την σύμπτωση στόχων και αντιλήψεων.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, επίσης, στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, όπου τα μέλη της ΔΣΟ υποδέχθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής π. Ζόραν Ράνκοβιτς. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Θεολογικής Σχολής προηγήθηκε προσκύνημα στο Παρεκκλήσιο όπου εψάλη το «Τη Υπερμάχω». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους «στενούς δεσμούς του ελληνικού με τον σερβικό λαό, με τον οποίο ήμασταν μαζί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας», ενώ υπενθύμισε ότι «η Αγία Υπομονή, που τιμάται στις 29 Μαΐου, την ημέρα της άλωσης της Πόλης, ήταν η Σέρβα μητέρα του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Στη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων 

Τέλος, η σερβική αντιπροσωπεία, η επικεφαλής κα Σάνια Λάτσις και το μέλος κ. Αλεξάντερ Τσότριτς, ξενάγησαν τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στον Άγιο Σάββα, τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Ο Άγιος Σάββας είναι ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του οποίου το λείψανό κάηκε το 1595 από τον Οθωμανό Σινάν Πασά. Οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού ολοκληρώνονται τώρα, σχεδόν μετά από έναν αιώνα, καθώς το κομουνιστικό καθεστώς είχε “παγώσει” για δεκαετίες τις εργασίες. Ο επιβλητικός ναός, που μοιάζει εξωτερικά με την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, είναι αγιογραφημένος στο σύνολό του μόνο με ψηφιδωτά, και μάλιστα ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και το πλέον μεγαλύτερο ψηφιδωτό του κόσμου.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ευχαρίστησε τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας για την πολύτιμη συνεργασία τους για την ευόδωση των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας.

Πηγή: ifarsala.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.