ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιοποιούνται τα δημοσιονομικά στοιχεία του κράτους

Μνημόνιο Ερευνητικής Συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος

Στην υπογραφή Μνημονίου Ερευνητικής Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος προχώρησαν ο πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ιωάννης Στουρνάρας, αντίστοιχα. Το μνημόνιο προβλέπει τη συγκέντρωση, την ψηφιακή επεξεργασία και τη διάθεση των ιστορικών δημοσιονομικών στοιχείων του ελληνικού κράτους για την περίοδο 1833-1995.

Το μνημόνιο υπεγράφη με την ευκαιρία της επίδοσης της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2020-2021 της Τράπεζας της Ελλάδος, από το διοικητή της, στον πρόεδρο της Βουλής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής «το σπουδαίο αυτό έργο ανατίθεται στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και στο Ιστορικό Αρχείο της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στους ιστότοπους της Βουλής των Ελλήνων και της Τραπέζης της Ελλάδος».

Όπως δήλωσε ο κ. Τασούλας, οι δύο φορείς θα αναδείξουν και θα ψηφιοποιήσουν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους από τη σύστασή του -και αυτό σχετίζεται με τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας- από το 1833 έως το 1995. «Αυτή η σπουδαία ερευνητική δουλειά, που δεν έχει προηγούμενο, θα συμβάλει πάρα πολύ στην κατανόηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας ανά τους αιώνες και θα είναι στη διάθεση κάθε ερευνητή, κάθε πανεπιστημίου, κάθε πολίτη, όταν με το καλό ολοκληρωθεί». Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως «όταν οι επιστήμονες και των δύο οργανισμών δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, αυτά θα αποτελέσουν πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο για το σύγχρονο ελληνικό κράτος».

Με αφορμή την επίδοση της Έκθεσης, ο κ. Στουρνάρας είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης «μας δίνει ελπίδα ότι μετά από μια σειρά από κρίσεις στην Ελλάδα, με τελευταία την κρίση της πανδημίας, θα μπούμε σε μία περίοδο με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Σημείωσε επίσης ότι με την Έκθεση η ΤτΕ αναγνωρίζει βεβαίως πως η αβεβαιότητα συνεχίζεται, αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, «θεωρούμε όμως [...] ότι εάν κάτι αλλάξει σε σχέση με το σχέδιο βάσης που παρουσιάζουμε εδώ σήμερα και το οποίο λέει ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 4,2%, του χρόνου 5,3%, θα είναι μάλλον προς το καλύτερο παρά προς το χειρότερο. Άρα, έχοντας σταθμίσει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, καταλήγουμε ότι από τη ζυγαριά βγαίνει ένα μήνυμα θετικό», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Επισήμανε ωστόσο τις αναγκαίες προϋποθέσεις: «Συντονισμός μεταξύ μας. Τα επόμενα 6-7 χρόνια θα εισρεύσουν στη χώρα μας πάνω από 75 δισεκατομμύρια, τα οποία θα είναι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης συν τα χρήματα από το παραδοσιακό ΕΣΠΑ [...] Αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια εμβάθυνσης στα προβλήματα της απορρόφησης του παρελθόντος, έτσι ώστε να μην καθυστερήσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους αυτούς, να τους απορροφήσουμε όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Αυτό απαιτεί συντονισμό μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, μεταξύ των υπουργείων, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, κυβέρνησης και εξωτερικών θεσμών. Άρα, λοιπόν, μας περιμένει σκληρή δουλειά αλλά και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης και τα επόμενα χρόνια να έχουμε έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που δεν αποκλείεται να είναι περίπου 3,5% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.