ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διλήμματα σε κυβέρνηση-ΝΔ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Καρότο, μαστίγιο και... υπόγειες αντιδράσεις

Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί η κυβέρνηση για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς την ώρα που στο Μαξίμου «ωριμάζει» η σκέψη για διεύρυνση των επαγγελματικών κατηγοριών που θα υπάγονται στο μέτρο, διευρύνεται και ο προβληματισμός στους κόλπους της ΝΔ για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης.

Εξάλλου, παρότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολυφωνία μεταξύ των υπουργών για το θέμα των απολύσεων, τα αντιφατικά μηνύματα συνεχίζονται και είναι βέβαιο ότι το ζήτημα των εργασιακών επιπτώσεων για τους ανεμβολίαστους έχει αρχίσει να συζητείται για τα καλά στην κυβέρνηση.

Διγλωσσία

Βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει μία «βεντάλια» μηνυμάτων προς τους δύσπιστους πολίτες: για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να ανακτήσει το ενωτικό προφίλ του, εμφανίζεται να στηρίζει τις μεθόδους πειθούς: «το θέμα είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν», είπε και σήμερα, στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Τιερί Μπρετόν. Στον αντίποδα, όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι είναι υπέρ των απολύσεων, προεξόφλησε με δηλώσεις του ότι θα υπάρξουν απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά, ένα 24ωρο μετά το ορθάνοιχτο ενδεχόμενο για απολύσεις και στο Δημόσιο, που άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παραπέμποντας το θέμα στα πειθαρχικά συμβούλια. «Ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι ότι ορισμένες κατηγορίες που χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα υγείας, όπως αυτοί που δουλεύουν στο σύστημα υγείας ή σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων θα πρέπει να εμβολιαστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Για το δημόσιο ενεργοποιούνται οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα» τόνισε για την περίπτωση που κάποιος επιμένει να μην εμβολιάζεται, για να προσθέσει: «Επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία - ειδικό πλαίσιο για τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το εάν θα απολυθεί θα είναι απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

Υποχρεωτικότητα και αντιδράσεις

Σαν να μην έφταναν αυτά, όλα δείχνουν πως στον άξονα Μαξίμου-Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη και για θέσπιση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς ανωμαλίες από Σεπτέμβριο τα σχολεία. Ωστόσο, την ώρα που ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι πιο «καθαρή» η γλώσσα της κυβέρνησης για τις απολύσεις (όπως, για παράδειγμα, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra), ταυτοχρόνως υπάρχουν και άλλοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από την διεύρυνση του προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού ή, ακόμη και απολύσεων: αρκετοί βουλευτές, δηλαδή, έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου πως ανησυχούν μήπως ολόκληρες επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες στραφούν εναντίον της κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μία εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ήδη ο Τσίπρας την βγηκε στον Ελληνικό λαό προσονομάζοντας τα εμβόλια εναντίον της πανδημίας του COVID-19 με το ρετσινόλαδο του Μανιαδάκηηβ ,υπουργού στην κυβέρνηση της δικτατορίας του Μεταξά.
    Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε , όχι ο Πολάκης ή, ο Ραγκούσης .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.