ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς εμβολιασμού

Μαξίμου: Εγκαταλείπει την πειθώ, επενδύει στην υποχρεωτικότητα

Συμπυκνώνει το σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να στείλει από τώρα… σκληρά μηνύματα για τον χειμώνα που έρχεται.

Εκ πρώτης όψεως, για παράδειγμα, η απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει αιφνιδίως ως «νομοτεχνική βελτίωση» την «εξουσιοδότηση» στον υπουργό Υγείας να διευρύνει κατά το δοκούν το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται παράταιρη ή, τουλάχιστον πρόωρη. Εξάλλου, με δεδομένο ότι πολλοί «γαλάζιοι» φοβούνται ότι οι αντιδράσεις των ανεμβολίαστων μπορεί να κλιμακωθούν αν διαπιστώσουν υπερβάλλουσα πίεση, ήταν αρκετοί εκείνοι που είχαν εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει με… το «γάντι» και να μην επιμείνει σε μέτρα «αναγκαστικά».

Δύο κινήσεις

Ωστόσο, χθες η κυβέρνηση έκανε δύο κινήσεις που δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πατήσει το γκάζι των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ανεξαρτήτως αντιδράσεων: καταρχάς, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο, απηύθυνε μία ισχυρή έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς, λέγοντάς τους: «εμβολιαστείτε, για να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σχολεία το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα, λοιπόν, με καλά ενημερωμένα στελέχη, αυτή η φράση του πρωθυπουργού μεταφράζεται και ως εξής: «Αν δεν εμβολιαστείτε από μόνοι σας, θα υπαχθείτε στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Σεπτέμβριο». Με άλλα λόγια, πίσω από τις προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις του πρωθυπουργού κρύβεται το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και στους εκπαιδευτικούς.
Βεβαίως, επειδή το θέμα σηκώνει αντιδράσεις, η κυβέρνηση χθες το πρωί προχώρησε σε άλλη μία κίνηση: αποφάσισε να δώσει την «εξουσιοδότηση» στον υπουργό Υγείας να διευρύνει με μία απλή απόφαση το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί να «παρακάμψει» τη Βουλή -και τις πολιτικές συγκρούσεις που συνεπάγεται κάθε συζήτηση επί μείζονος σημασίας ζήτημα στο Κοινοβούλιο…- και να καταστήσει τη διαδικασία της «βεντάλιας» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ευέλικτη και εύκολη. Κάπως έτσι, αντί για νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφίζεται από τη Βουλή, η επέκταση των επαγγελματικών κατηγοριών για υποχρεωτικό εμβολιασμό θα είναι μία απλή διοικητική πράξη, που θα διεκπεραιώνεται με μία υπουργική υπογραφή και θα ανακοινώνεται με ένα δελτίο Τύπου ή μία δήλωση του Βασίλη Κικίλια.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός «ζύγισε» καλά όλες τις εισηγήσεις και αποφάσισε να στείλει μήνυμα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: όπως παραδέχθηκε χθες και ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει και, ως εκ τούτου, οι «προβολές» που γίνονται στο υπουργείο Υγείας και στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και στις αρχές φθινοπώρου πολύ μακριά από το περίφημο «τείχος ανοσίας» για την απόκρουση της νέας διασποράς του ιού. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το «κίνητρο» για τους νέους με τις προπληρωμένες κάρτες των 150 ευρώ έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, ενώ η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως αν δεν «σφίξει» ο κλοιός των μέτρων, τότε ο προβληματισμός που μπορεί ήδη να έχουν οι ανεμβολίαστοι δεν είναι επαρκής ώστε να τους οδηγήσει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. «Ο χειμώνας είναι πολύ μακριά και κανείς δεν σκέφτεται τώρα να εμβολιαστεί για να μπορεί να φάει στον εσωτερικό χώρο μίας ταβέρνας το… Νοέμβριο», εξηγεί στο Matrix24.gr κυβερνητικός παράγοντας, επιχειρηματολογώντας για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός παίρνει το ρίσκο ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων, 1,5 μήνα πριν την έλευση του φθινοπώρου…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Είμαι σύμφωνος με την συναίνεση του κόμματος μου ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,
    στις αποφάσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των πολιτών που εργάζονται σε ορισμένα πόστα που επιδρούν στην γενική υγεία και ασφάλεια του συνόλου των Ελλήνων και των επισκεπτών μας .
    Ενάντια στην πανδημία του κοινού εχθρού που είναι ο CVID 19 έχουμε αυτήν την στιγμή τα διάφορα εμβόλια τα οποία έχουν αποδειχθεί ασφαλή , χρήσιμα και απαραίτητα .
    Είναι καιρός πιά για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς —αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ειρήνη , την υγεία , την ασφάλεια την κανονικότητα και την πρόοδο στην ζωή μας να πάρουν καθαρή θέση και όχι να εκμεταλλεύονται την συμφορά της πανδημίας για πιθανά και πρόσκαιρα εκλογικά συμφέροντα και οφέλη στις πατάξεις τους .
    Ο Λαός γνωρίζει τα γεγονότα και θα τιμωρήσει εκλογικα τους οπορτουνιστές σε πρώτη ευκαιρία .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.