ΕΛΛΑΔΑ

Οι «λέξεις» που εκφράζουν τους πολίτες

Μεγάλη έρευνα της MRB: Τι αλλάζει για τα κόμματα και τους αρχηγούς - Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 12,9 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36,7 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,8 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 7,1 %, ΚΚΕ με 5,2 %, Ελληνική Λύση με 3,5 %, ΜέΡΑ 25 με 3 %, Χρυσή Αυγή με 1,2 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,7 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,8 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 5,8 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 10 %.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 54,7 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 18,7 %.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 11,2 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 6,4 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 9,1 %.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39 % απαντά η ΝΔ, το 31,1 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,5 % κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,4 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 40 % απαντά ΝΔ.

διαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 42,5 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,6 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 24 %.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουλίου 2021 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Aνεργία με 44,2 %, Υγεία/Περίθαλψη με 38,9 %, Πανδημία COVID19 με 36 %, Οικονομική Ανάπτυξη με 28,3 %.

Η λέξη «Οργή» σε ποσοστό 45,3 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν ο «Φόβος» με ποσοστό 45,1 %, η «Ελπίδα» με 35,9 % και η «Ντροπή» με 33,2 %.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 64,1 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,1 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 71,6 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,5 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Στο ερώτημα “πόσο πιθανό θεωρείτε ένα 4ο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες μετά τον Σεπτέμβριο”, το 72,9 % απαντά “πολύ πιθανό – αρκετά πιθανό”.

Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 47,2 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.