ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aπό τις 27 - 31 Ιουλίου

Στην Ερμούπολη της Σύρου το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Το 27ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης πραγματοποιείται από τις 27 - 31 Ιουλίου. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα, τόσο για τη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων όσο και για το μοναδικά φιλικό του κλίμα. Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στην Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Ξεκίνησε το 1994 από τον κιθαρίστα Άγγελο Νικολόπουλο και φέτος γιορτάζει τα 27 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης. Είναι ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ πέντε ημερών ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας και αποτελεί μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό.
Φέτος το πρόγραμμά του με τα 12 Μαδριγάλια του Μιχάλη Τρανουδάκη, σε ποίηση άγνωστου Κύπριου του 16ου αιώνα. Ο κύκλος τραγουδιών, που παρουσιάζει και φιλολογικό ενδιαφέρον λόγω της διαχρονικής ποιητικής δύναμης των κειμένων, θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση στην Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων το βράδυ της 27ης Ιουλίου. Ο Μιχάλης Τρανουδάκης συνθέτει τον Κύκλο Τραγουδιών 12 Μαδριγάλια. Πρόκειται για δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούργια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών. Την προσαρμογή του έργου ανέλαβε για την κιθάρα (όργανο ιδιόμορφο που δυσκολεύει τους μη κιθαριστές συνθέτες) ο γνωστός (και από το κιθαριστικό σύνολο Guitarte) Νίκος Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα σπουδαίο γεγονός για το κιθαριστικό ρεπερτόριο. Ο συνθέτης (Μ. Τρανουδάκης) έδωσε στο έργο εν τη γενέσει του, τον χαρακτήρα του χειροποίητου σε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Νίκο Χατζηελευθερίου και τον ερμηνευτή Δημήτρη Βουτσά.
Η είσοδος είναι θα ελεύθερη για το κοινό (με κρατήσεις λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου).
Ώρα έναρξης: 20.30
Πληροφορίες από τα site του Δήμου Σύρου και του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης.
Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο (2021) σε cd από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Λίγα λόγια για την ιστορία των Κυπριακών ποιημάτων
Τα 156 ποιήματα της συλλογής που ανακάλυψε η Θέμις Σιαπκαρά - Πιτσιλίδου στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και εξέδωσε το 1952 είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής χειρογράφων η οποία έχει, ως φαίνεται, χαθεί και η οποία συντέθηκε ανάμεσα στα 1546 και 1570, σχεδόν με βεβαιότητα από έναν ποιητή, όπως δείχνει η μελέτη του ύφους και της γλώσσας.
Ορισμένα από τα ποιήματα έχουν ταυτοποιηθεί ως μεταφράσεις ιταλικών προτύπων, ποιητών όπως του Πετράρχη, του Serafino, του Bembo, του Ariosto κ.ά.
Τα δώδεκα ποιήματα του κύκλου «Κυπριακά Μαδριγάλια» είναι μελοποιημένα σε ύφος που επιχειρεί να αναμίξει στοιχεία παρμένα τόσο από την ευρωπαϊκή Αναγέννηση όσο και από τα ελληνικά λαϊκά ιδιώματα και το σύγχρονο «έντεχνο» τραγούδι, με σκοπό να αναδειχθεί η διαχρονική ποιητική δύναμη των κειμένων, η αδιάκοπη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας και η λειτουργικότητα της συγκεκριμένης εκδοχής της στο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.