ΕΛΛΑΔΑ

5 περιοχές υπό επιτήρηση για μίνι lockdown

Στο τραπέζι μέτρα τύπου Μυκόνου για Κρήτη, Πάρο, Ιο, Σαντορίνη

Η μέθοδος του σοκ που εφαρμόστηκε στην Μύκονο δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά, με τα τελευταία στοιχεία που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου κρίθηκε ως μια επιβεβλημένη κίνηση. Αφενός για να αποτραπούν τα χειρότερα και οι παρεμβάσεις να είναι όσο γίνεται πιο ήπιες, χωρίς αυτό να μειώνει τον αντίκτυπο για το νησί, και αφετέρου για να δοθεί το μήνυμα ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της χώρας.

Βέβαια, οι επιπτώσεις έγιναν αμέσως ορατές με μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων κυρίως από το εξωτερικό. Αν κάτι μπορεί να εκληφθεί ως θετικό είναι η συμμόρφωση με συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανόνες, που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους ελέγχους που συνεχίζονται σε άλλα νησιά, τα οποία βρίσκονται στο πορτοκαλί, προκειμένου να αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Τα τοπικά lockdown, έστω και με πιο ήπια χαρακτηριστικά από ότι έχουμε συνηθίσει είναι μονόδρομος αν περάσουν στο κόκκινο και θα ακολουθηθεί και εκεί μοντέλο Μυκόνου.

Προβληματισμός επικρατεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε αγορές από τις οποίες περιμένουμε να έρθει μεγάλος αριθμός τουριστών. Η Γερμανία ήταν ούτως ή άλλως επιφυλακτική για τις μετακινήσεις πολιτών της εν μέσω της πανδημίας και το «κοκκίνισμα» τουριστικών προορισμών της Ελλάδας μπορεί να επαναφέρει τα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση για τα έσοδα του δημόσιου ταμείο. Ειδικά από την στιγμή που βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και το μεγάλο κύμα των επισκεπτών αναμένεται τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα με ασθενείς να μην βρίσκουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο καραντίνας και να χρειάζεται μεταφορά ασθενών στην ηπειρωτική χώρα ή η επίταξη κλινών στα νησιά για να φιλοξενηθούν.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση επιχειρήσεων που θα πληγούν από τα τοπικά lockdown, καθώς απαιτείται πρώτα μια ακριβής αποτύπωση της κατάστασης και των επιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τίθενται σε συναγερμό ενόψει του Αυγούστου όπου αναμένεται η αποκορύφωση της τουριστικής κίνησης. Τόσο για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά όπου έχει εντοπιστεί ότι υπάρχει πλημμελής έλεγχος από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών, όσο και με κλιμάκια που θα βρεθούν στα νησιά για ελέγχους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.