ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Τασούλας για την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Κλειδί» το ελεύθερο πολίτευμα στην επιτυχία της πατρίδος μας

Η Ελλάδα σήμερα τιμά την επέτειο των 47 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Με αφορμή την επέτειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, υποστήριξε ότι πρόκειται για την πιο μακρά, αδιατάρακτη δημοκρατική περίοδο στην Ελλάδα, η οποία επισφραγίζει τον ρόλο του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος στην επιτυχημένη πορεία της χώρας.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής, δανείζεται τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση. Το πιο ξεχωριστό αλλά και ευαίσθητο ταυτόχρονα πολίτευμα γιατί ακριβώς χρειάζεται μία συνεχή δικαίωσή του από μεριάς όλων, λαού και αιρετών».

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα:

«Η επέτειος των 47 ετών από την αναστήλωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι προφανώς αφορμή  και για αποτιμήσεις και για εκτιμήσεις προοπτικών. Σήμερα λοιπόν που τιμούμε την επέτειο εκκίνησης της πιο μακράς και αδιατάρακτης δημοκρατικής περιόδου στην Ελλάδα, με κατακτήσεις αλλά και με βαριές κρίσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα που όμως σταδιακά ξεπερνιούνται, σήμερα δικαιούμαστε και ιστορικά και διορατικά να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του ελεύθερου και δημοκρατικού πολιτεύματος στην τελικά επιτυχημένη πορεία της πατρίδος μας.

»Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα τις τελευταίες 5 δεκαετίες της μεταπολιτεύσεως, το έχουμε επιτύχει δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά, ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά. Και τα ίδια και πολύ καλύτερα φιλοδοξούμε να συμβούν από εδώ και πέρα. Ο πρωτεργάτης της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας στην Ελλάδα πριν 47 χρόνια Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή την πρώτη της επέτειο στις 24 Ιουλίου 1975, απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό όπου μεταξύ άλλων είπε:

“Μου εδόθη πολλές φορές η ευκαιρία να τονίσω, με ευγνωμοσύνη μάλιστα, την πολιτική ωριμότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του κρισίμου αυτού χρόνου που πέρασε οι πολλοί, οι ανώνυμοι.Με τη σύνεσή τους και με την έξαρσή τους επάνω από πάθη και επιδιώξεις ιδιοτελείς συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανώδυνη μετάβαση της χώρας από το χάος στην τάξη, από την παρανομία στη νομιμότητα, και από την καταπίεση στην πλήρη ελευθερία. Η θαυμαστή αυτή συμπεριφορά του λαού με τα λαμπρά αποτελέσματά της παρέχει και το πολύτιμο δίδαγμα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε: Ότι όλα, ακόμη και θαύματα μπορούν να συντελεστούν στον τόπο μας, όταν στο αίτημα των κρισίμων περιστάσεων ανταποκρίνονται ομόθυμα τόσο η ηγεσία, όσο και ο κυρίαρχος λαός”.

Η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση. Το πιο ξεχωριστό αλλά και ευαίσθητο ταυτόχρονα πολίτευμα γιατί ακριβώς χρειάζεται μία συνεχή δικαίωσή του από μεριάς όλων, λαού και αιρετών. Η επίμονη υγειονομική δοκιμασία της εποχής μας δεν είναι, ευτυχώς, ακαταμάχητη. Η επιστήμη και οι σύγχρονες μέθοδοι διοικητικής μέριμνας μαζί με την τεχνολογία, ήδη έχουν καταφέρει πολλά και στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Η σημερινή επέτειος επαναφέρει στο προσκήνιο της ζωής μας το πιο πολύτιμο “μυστικό” της δημοκρατίας. Κάθε επιτυχία μέσα σε αυτό το πολίτευμα οφείλεται και εξαρτάται πάνω απ’ όλα, και ευτυχώς, από εμάς τους ίδιους. Και όπως τότε η εδραίωσή του, τα δύσκολα και οδυνηρά, λόγω της τραγωδίας της Κύπρου, πρώτα χρόνια αποδόθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη θαυμαστή συμπεριφορά του λαού, έτσι και τώρα μπορούμε εξίσου να είμαστε βέβαιοι πως η τελική αντιμετώπιση της υγειονομικής περιπέτειας θα επιτευχθεί γιατί ακριβώς είναι στο χέρι μας! Μπορεί να φοβηθήκαμε στην αρχή, μπορεί να ανησυχήσαμε πολύ για αρκετό χρόνο μετά, σήμερα όμως, χάρη κυρίως στον εμβολιασμό, έχουμε όλα τα μέσα, αλλά και τις γνώσεις και την πείρα για να παραμερίσουμε οριστικά την πανδημία. Επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη, με ήπιο πολιτικό κλίμα, δηλαδή δημοκρατικά, όπως ακριβώς δημοκρατικά πορευόμαστε τα τελευταία 47 χρόνια που σήμερα όλοι τιμούμε!»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.