ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιούλιος 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Ecofin στις 13.07, για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με την έναρξη των εκταμιεύσεων ύψους €4 δισεκ. από την ΕΕ να αναμένεται έως τα τέλη Ιουλίου και το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους να εκτιμάται στα €7,5 δισεκ..

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους ύψους €30,5 δισεκ. (€17,8 δισεκ. ενισχύσεις και €12,7 δισεκ. δάνεια), για να κινητοποιήσει €60 δισεκ. συνολικές επενδύσεις στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ΕΕ η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 4,3% το 2021 και 6,0% το 2022 ενώ το IMF διατυπώνει μετριοπαθέστερες προβλέψεις για ανάπτυξη της τάξεως του 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022.

Τέλος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στις 16.07 επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' με σταθερό Outlook. Σύμφωνα με την Fitch το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 4,3% και το 2022 θα φτάσει το 5,3%.

Διεθνείς εξελίξεις

Η ΕΚΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής υιοθετώντας το 2% στον πληθωρισμό ως συμμετρική βάση, ενώ προηγουμένως στόχευε στο «χαμηλότερα και κοντά στο 2%».

Συνεπώς, η ΕΚΤ θα θεωρεί όμοιας σημασίας την απόκλιση τόσο προς το 2,5% όσο και προς το 1,5% στον πληθωρισμό. Επομένως, η υιοθέτηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μακρύτερο χρονικό διάστημα καθίσταται πιο πιθανή με την αναθεωρημένη στρατηγική συνυπολογίζοντας και την αδυναμία που καταγράφεται στον δομικό πληθωρισμό στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Η πλειοψηφία των πρόδρομων οικονομικών δεικτών διαμορφώνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Όμως, προβληματισμός προκύπτει από την ενίσχυση σε πολύ υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Όμως, ο Powell έχει αναφέρει ότι οφείλεται κυρίως σε παροδικούς παράγοντες και ότι δεν απαιτείται η λήψη περιοριστικών μέτρων από την Fed στην παρούσα χρονική φάση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.