ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Τσούρος με σοκολάτα και πιπέρι καγιέν

Αυτά τα ανατρεπτικά τσούρος είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δοκιμάσει! Μία συνταγή από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, chef de cuisine στην εταιρία Jacques Lafargues Traiteur στη Λιόν.

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 1 ΏΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά (για 4 άτομα)

240 ml φρέσκο γάλα πλήρες

80 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κύβους, + 1 κ.σ. λιωμένο + λίγο επιπλέον για το μπολ

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

300 γρ. σκληρό αλεύρι + λίγο επιπλέον

60 γρ. ζάχαρη άχνη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά στην άκρη

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, 30 γρ. ζάχαρη, όλη τη μαγιά, ½ κουτ. γλυκού κανέλας και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό και το μείγμα ζεστού γάλακτος. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο, ζυμώνουμε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατόπιν χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε για 5΄-6΄ ή μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη μας, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι διπλασιαστεί.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα 30 γρ. ζάχαρη και ½ κουτ. γλυκού κανέλα. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα.

Βάζουμε τη ζύμη μας σε μια επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε για λίγο και τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μήκος 25 εκ. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας και του δίνουμε σχήμα κόμπου (σαν να ήταν σχοινί). Αφού δημιουργήσουμε 10 ομοιόμορφους κόμπους τους τοποθετούμε στο ταψί μας, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε
σε ζεστό μέρος για περίπου 30΄ μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 οC στον αέρα. Μόλις οι μπάλες ζύμης φουσκώσουν, αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη - κανέλα,
μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 25΄ ή μέχρι να χρυσαφίσουν.

Για τη σοκολάτα: Βάζουμε την κουβερτούρα, το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρόλι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει, ομογενοποιώντας με έναν αυγοδάρτη.

Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι αγύης και το πιπέρι καγιέν,
ανακατεύοντας καλά. Βάζουμε σε ένα μπολάκι.

Σερβίρουμε τα τσούρος μας με τη σάλτσα σοκολάτας και με φρούτα του δάσους.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.