ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εργασιακός εκσυγχρονισμός ή μεσαίωνας;

Προ 3 μηνών ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος εργασιακός νόμος με σαρωτικές αλλαγές στις σχέσεις εργοδότη- εργαζομένου, στο ωράριο που πλέον ρυθμίζεται σε ατομική βάση λόγω της κατάργησης του 8ωρου , και κατ’ επέκτασιν στα εισοδήματα των μισθωτών . Τώρα λίγους μόλις μήνες μετα την ψήφιση του είναι πιο επίκαιρος από ποτέ !

Αφορμή στάθηκε το εκβιαστικό μήνυμα που απέστειλε σε δεκάδες διανομείς η εταιρεία efood, η οποία εν καιρώ πανδημίας αύξησε κατακόρυφα τα κέρδη της, λέγοντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι είτε θα απασχολούνται ως freelancers ( πληρωμή με το κομμάτι και συμβάσεις ορισμένου χρόνου ) είτε δεν θα μπορέσουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και συνεπώς θα απολυθούν . Το άρθρο 69 του εργασιακού νόμου ( ν.4808/2021 ), που ρυθμίζει τη σχέση ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους λειτουργεί υπέρ της εταιρείας , αφού εισάγει την σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα επίπεδα προστασίας του εργαζομένου. Κι αυτό γιατί με το νέο μοντέλο σύμβασης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές , δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης , ούτε θα καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος , ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία δεν θα φέρει καμία ευθύνη.

Μιας και αναφερθήκαμε σε ζητήματα εργασιακής εκμετάλλευσης ας εξετάσουμε ένα ακόμα φαινόμενο πρωτοφανούς αναχρονισμού και ρατσισμού . Αυτή την φορά το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην απόλυση 40 τουλάχιστον μεταναστών και μεταναστριών που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας σχολείων με την πρόφαση ότι δεν μιλούν καλά Ελληνικά ! Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηνών αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί απορρίπτονται λόγω της απόφασης του ΥΠ.ΕΣ. που επανακαθόρισε ως προϋπόθεση την Ελληνική ιθαγένεια , ενώ πέρυσι είχαν γίνει δεκτοί με τροπολογία. Ειλικρινά νομίζω πως κάποιοι ζουν σε παράλληλο σύμπαν . Προφανώς και οι απολυμένοι δεν είναι άνθρωποι με ισχυρά βιογραφικά που διεκδικούν μια θέση σε πολυεθνική , αλλά απλοί άνθρωποι που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα , να θρέψουν την οικογένεια τους και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους , αλλά ξαφνικά βρίσκονται στον δρόμο, και αντί για τροπολογία έχουμε μόνο λίστες- ντροπής με προσωπικά δεδομένα νηπίων που δημοσιεύονται για να καταδείξουν την υποτιθέμενη απειλή για την κοινωνική ομοιογένεια .

Εν τέλει η efood μετα το κύμα αντιδράσεων και τις μαζικές απεγκαταστάσεις της εφαρμογής έστριψε δια της πλαγίας οδού αποστέλλοντας νέο μήνυμα δίνοντας τη δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης , ωστόσο παρόμοιες πρακτικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες επιχειρήσεις , καθώς τα εργασιακά δικαιώματα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Όσον αφορά την υπόθεση των απολυμένων καθαριστριών δεν υπάρχει τροπολογία στον ορίζοντα προς το παρόν . Ας μην εθελοτυφλούμε ! Οι ρυθμίσεις για ατομική διαπραγμάτευση δυστυχώς δεν ήρθαν για να απαλλάξουν τον αδύναμο εργαζόμενο από τα βάρη , αλλά για να διευκολύνουν αυτόν που θέτει τους όρους , δηλαδή τον οικονομικά ισχυρό που πάντα θα είναι ο εργοδότης .

Η Ιωάννα Βέττα είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τον ζήσαμε τον εργασιακό μεσαίωνα με τα τετράωρα και τα τρίωρα του Τσίπρα, όπου οι καθεστωτικοί της Κουμουνδούρου τα βάφτιζαν ως νέα και ακινούργια απασχόληση. Ο Τσίπρας δεν έχει μοντέλο ούτε για την εργασία, αλλά ούτε και για την οικονομία. Μιλάει για αναδιανομή πλούτου και όχι για παραγωγή νέου πλούτου.
    Αφήνουμε τους αριστερούς φασίστες του ΣΎΡΙΖΑ να πνιγούν μέσα στην χολή και στον εμετό τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.