ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία

Γαλλία: Το λογισμικό Pegasus είχε διεισδύσει στα τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε υπουργών και ενός διπλωμάτη

Τα τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε γάλλων υπουργών και ενός διπλωμάτη που υπηρετεί στην γαλλική προεδρία είχαν προσβληθεί από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Mediapart και επιβεβαιώθηκαν από δύο πηγές της έρευνας.

Τα τηλέφωνα προσβλήθηκαν το 2019 και 2020 και εμφάνισαν ίχνη του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO κατά την διάρκεια ελέγχων των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Οι πέντε υπουργοί είναι ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), η Ζακλίν Γκουρό (Εδαφικής Συνοχής, υπουργείο Εσωτερικών), Ζυλιέν Ντεναρμαντί (Γεωργίας από το 2020, Πόλης και Στέγης προηγουμένως), Εμανουέλ Ουαργκόν (Στέγης, Οικολογικής Μετάβασης προηγουμένως) και Σεμπαστιέν Λεκορνύ (Υπερπόντιων Εδαφών).

Ο διπλωμάτης ανήκει στην διπλωμαιτκή υπηρεσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και συνεργάζεται για διεθνή θέματα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου από κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus, το οποίο αναπτύχθηκε από τον ισραηλινό όμιλο NSO έχει επιτρέψει την διείσδυση και κατασκοπεία στα τηλέφωνα 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και 65 διευθυντών επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Η δημοσιογραφική ερευνητική δουλειά βασίσθηκε σε κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν επιλέξει οι πελάτες της NSO από το 2016 και περιήλθε στην κατοχή της οργάνωσης Forbidden Stories και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πλήθος αγωγών έχει κατατεθεί στην Γαλλία απο θύματα του λογισμικού.

Το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό, γεγονός που διαψεύδει η Ραμπάτ κάνοντας λόγο για «ισχυρισμούς ψευδείς και αβάσιμους» και πυροδοτώντας δικαστικές έρευνες στην Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.