ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-εκλογές: Υπέρ μιας πιο ανεξάρτητης στρατιωτικά Ευρώπης η υπ. Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (CDU) θα παρουσιάσει στους συναδέλφους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόταση για μια ευρωπαϊκή δύναμη στρατιωτικής δράσης έως το τέλος Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό θα εκφραστεί το γεγονός ότι (η Ευρώπη) διδάχθηκε από το άδοξο τέλος της στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν κατά την Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τον Όλαφ Σολτς σε θέματα Ασφάλειας και ΝΑΤΟ.

«Θα παρουσιάσω στου ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος Οκτωβρίου συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτή του Αφγανιστάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσυνδεθούμε από τους Αμερικανούς. Αλλά μπορεί να υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, και εντός του ΝΑΤΟ. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουμε πιο ικανοί να δρούμε μόνοι μας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

Στη συνέχεια εξομολογήθηκε ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί εξ αιτίας των προβλημάτων τα οποία προέκυψαν με την αποχώρηση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πείσει για τις απόψεις της την κυβέρνηση. «Το ερώτημα το οποίο έθεσα στον εαυτό μου ήταν ή να παραιτηθώ ή να συνεχίσω να αγωνίζομαι τώρα -κατά την προεκλογική εκστρατεία και ελπίζω στη συνέχεια-, ώστε να μην φτάσουμε ξανά σε μια τέτοια κατάσταση και την επόμενη φορά να είμαστε ικανότεροι να δράσουμε. Τελικά αποφάσισα το δεύτερο», όπως είπε.

Η συντηρητική πολιτικός προειδοποίησε τέλος για αποδυνάμωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και αποχώρηση της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ εάν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ηγηθεί της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς, μπορεί να υπόσχεται να διατηρήσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όμως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρόλφ Μίτσενιχ το απορρίπτει. Τούτου δοθέντος, δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς πραγματικά να εμπιστευτεί τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD σε θέματα Ασφάλειας και ΝΑΤΟ», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.