ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Με το Μίκη Θεοδωράκη πώς να αποχαιρετιστούμε;; Οι δεσμοί μας είναι ακλόνητοι, ακατάλυτοι!!

Οι τελευταίες μέρες για μένα ήταν μέρες πένθους, πίκρας και ιστορικής αναπόλησης .

Έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μάς συνέδεε μακρά φιλία και αλληλοεκτίμηση.

Με τη μουσική του συνέβαλε στην εξέγερση κάθε ευσυνείδητου ανθρώπου τη δεκαετία του 60 και του 70 . Πέρασα μαζί του σε ένα ΝΕΟ στο Διαφωτισμό, έφυγα από το ΜΟΙΡΟΛΟΙ. Πέρασα στο εμπρός, στο είμαστε δυο , είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς, στο όχι άλλα δάκρυα, στο πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες.

Στη πατρίδα μου την Ήπειρο τα μοιρολόγια καλά κρατούσαν. Για τη ξενιτειά, για τις ήττες στο Μέτωπο, για τα μαρτυρικά χωριά που έκαψαν οι Ναζί (όπως και το χωριό μου), για το αίμα και τους τάφους του εμφύλιου , για την ανέχεια. Πέτρινα χρόνια και μοιρολόγια.

Ο Μ. Θεοδωράκης ήταν για μας το σάλπισμα για νικηφόρους αγώνες για το δίκιο και τη λευτεριά. Κλείσαμε το δρόμο των θυσιών και των ηρώων και ανοίξαμε το δρόμο των αναμετρήσεων, των συγκρούσεων με τη βαρβαρότητα του φασισμού, της ακροδεξιάς, της χούντας και των επιγόνων τους που και σήμερα ρυπαίνουν το δημόσιο βίο.

Ο Θεοδωράκης έσωσε τη τιμή του προοδευτικού κινήματος καθότι το βράδυ του πραξικοπήματος του 1967 ήταν ο μόνος που διέφυγε τη σύλληψη και με τη δήλωσή του ξεκίνησε η αναμέτρηση με τη χούντα.

Το ξέραμε ότι αυτός ο λογαριασμός θα είναι ανοιχτός αλλά το ίδιο και του ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΥ και ότι ο άνθρωπος θα επικρατήσει και η ελπίδα για ένα άλλο κόσμο έχει ΝΟΗΜΑ όπως θα έλεγαν και οι υπαρξιστές από το Παρίσι, ο Αλμπέρ Καμύ και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Η συγκίνησή μου αυτές τις μέρες αφορά και σε βιώματα μου, ιδιαίτερα με τη δεύτερη παραπομπή μου στο στρατοδικείο με το 509 μετά την εξέγερση του Νοέμβρη.

Με δυνάμωνες Μίκη με τη μουσική σου, με τη Φαραντούρη και το Λόρκα, με δυνάμωνες με το Ρίτσο και το Σεφέρη.

Στη πρώτη γιορτή νεολαίας το 1976 ο Μ. Θεοδωράκης αποδέχθηκε τη πρόσκληση μας και έδωσε μια ανεπανάληπτη συναυλία στο άλσος της Νέας Σμύρνης. Στη συνέχεια ξημερώσαμε κάτω από ένα πεύκο σε μια ιστορική συζήτηση και με άλλους συναγωνιστές και συντρόφους - με συμφωνίες και διαφωνίες- για το σοσιαλισμό, τη δημοκρατία, την αλλαγή.

Στις κοινές εκδηλώσεις και στις ατέλειωτες συζητήσεις που ακολουθούσαν -ανεξάρτητα από κόμματα- οι της προοδευτικής και ριζοσπαστικής πλευράς ήμασταν μαζί. Σύντροφοι. Τόσο για τη μεγάλη εικόνα όσο και για τα καθ ημάς. Για το ψυχρό πόλεμο , για τις τριτοκοσμικές χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, για τον ευρωκομμουνισμό, για τις ερυθρές ταξιαρχίες, για το Μάη του 68, για την εξέγερση του 73, για τη παρακμή της Αλλαγής που ξεκινήσαμε ενάντια στο ΣΥΣΤΗΜΑ και τη πήγαν στην αντιδεξιά ρητορική και μετά στη σύμπλευση, στην ήττα της πολιτικής και στο πλιάτσικο της διαπλοκής.

Μας αφιερώνω το επικό και λυρικό σου δημιούργημα , το «Κάτω στην ακροποταμιά» ,του Λόρκα που σκότωσε ο Φράνκο. Πήγα στη Γρανάδα για να τιμήσω το Φ. Λόρκα. Μετά τη Χούντα ήμουν στις εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς στο Παρίσι με την εξόριστη ακόμη Ντολόρες Ιμπαρούρι -την ΠΑΣΙΟΝΑΡΙΑ -και το Ζωρζ Μαρσαί του ΚΚ Γαλλίας. Και μιλήσαμε για σένα και για το NO PASSARAN!

Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες Μίκη.

Με αγάπη Στέφανος

Πώς να αποχαιρετιστούμε;;Τι να αποχαιρετήσουμε; Οι δεσμοί μας είναι ακλόνητοι, ακατάλυτοι!!

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δαν 14:35 06/09/2021

    Από τούς ελάχιστους,
    πού δέν έδωσαν γήν καί ύδωρ,
    στήν επέλαση τών δήθεν εκσυγχρονιστών.
    Μπράβο Στέφανε.
    Τόν Αλέξη καί τά μάτια σου.
    .

  2. Ν.Τ. 20:16 05/09/2021

    τωρα…συντροφε ουσιαστικα συμπορευεσ με την δεξια των Καραμανληδοκαμμενων..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.