ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός

Σερβία: Μέσα σε δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση άνοιξαν τα σχολεία

Δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης καταγράφεται στην Σερβία όπου σε ημερήσια βάση επιβεβαιώνονται περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία όπως και των διασωληνωμένων.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.346 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου 15 ασθενείς. Στα Covid νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.308 ασθενείς εκ των οποίων οι 87 στην εντατική. Στα κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα άρχισαν πάλι να σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα και σπεύδουν να εξεταστούν.

Το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που καθημερινά υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό φτάνει το 19,6%, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στο άμεσο μέλλον.

Επιβαρυντικά αναμένεται να λειτουργήσει η έναρξη της σχολικής περιόδου. Τα σχολεία άνοιξαν κανονικά σήμερα στη Σερβία και η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται δια ζώσης σε όλη την επικράτεια εκτός από κάποιες περιοχές όπου το ποσοστό των εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό είναι μικρότερο του 20%.

Το νέο πρωτόκολλο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την αντιμετώπιση μεμονωμένα από κάθε σχολική μονάδα του ενδεχομένου να υπάρχουν σε αυτήν κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα εάν σε κάποιο σχολείο νοσήσει το 15% των μαθητών, τότε το σχολείο θα κλείνει και η εκπαίδευση θα γίνεται διαδικτυακά για δύο εβδομάδες. Η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι υποχρεωτική μόνον κατά την διάρκεια του διαλείμματος, ενώ οι καθηγητές θα πρέπει να την φορούν συνεχώς με εξαίρεση εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Σερβία έχει μείνει στάσιμο και το ποσοστό εμβολιασθέντων παραμένει στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Ιουνίου, δηλαδή γύρω στο 50%. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το κινέζικό εμβόλιο της Sinopharm να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση επιλέγοντας το εμβόλιο της Pfizer. Επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Σερβία έδειξαν ότι η ανοσία που δημιουργείται στον οργανισμό από το κινεζικό εμβόλιο είναι βραχείας διάρκειας. Με το σκεύασμα της Sinopharm εμβολιάστηκε στη Σερβία η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, άνω των 65 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.