ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νευρικότητα στο Μαξίμου για τις διεργασίες στην κοινωνία

Τα εργασιακά «καίνε» τη ΝΔ

Δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον η κυβέρνηση έπρεπε να «οχυρωθεί» πίσω από την υπεράσπιση του «νόμου Χατζηδάκη» για να αποκρούσει την συζήτηση περί εκβιασμών της e-food επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα εργασιακά τείνουν να εξελιχθούν σε αχίλλειο πτέρνα του κυβερνώντος κόμματος.

Από την πρώτη στιγμή μόλις έγινε γνωστός, μέσω των social media, ο χοντροκομμένος εκβιασμός σε βάρος των 115 διανομέων από την εν λόγω εταιρεία, ξεκίνησε μία πολύ ιδιαίτερη παρτίδα στην πολιτική σκακιέρα: η αντιπολίτευση σύσσωμη –αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ- επιχείρησαν να στείλουν τον «λογαριασμό» για την απόπειρα της e-food στον υπουργό Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνηση ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως και κεντρικά το Μαξίμου, αμύνθηκαν περνώντας στην αντεπίθεση: όχι μόνο αποσυνέδεσαν από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη τις εξελίξεις, αλλά επιχείρησαν να αντεπιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντάς του πως αυτού του τύπου οι συμβάσεις ίσχυαν και επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης.

Τον «καίνε» τα έγγραφα

Η μάχη έβαινε ισόπαλη, καθώς ο υπουργός Εργασίας απέκρουε καθημερινά τις βαριές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ με συνεντεύξεις του, στις οποίες καλούσε τον οποιονδήποτε «να του βρεί έστω μία λέξη στον νόμο του που ευνοεί την e-food». Βεβαίως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και γνωστοί εργατολόγοι, τού ανέφεραν όχι μόνο μία λέξη, αλλά ένα ολόκληρο... άρθρο: το άρθρο 69, που, grosso modo, αναφέρει ότι αν οι πλατφόρμες δεν έχουν «δεσμεύσει» με σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης τους διανομείς, τότε «τεκμαίρεται» η σχέση ελεύθερης συνεργασίας μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, από αυτό το «τεκμήριο» προέκυψε η πρωτοβουλία της εν λόγω πλατφόρμας παραγγελιών να διαμηνύσει στους διανομείς της ότι οι προοπτικές είναι «μπλοκάκι ή ανεργία».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ωστόσο, έγγραφο του 2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 169770 από τον ΕΦΚΑ αποκάλυψε ότι ο εν λόγω οργανισμός, όπως και σχετική εγκύκλιος του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είχαν απαντήσει σε ερώτηση της ίδιας εταιρείας ότι δεν μπορεί να θεωρήσει «ελεύθερους επαγγελματίες» και «συνεργάτες» τους διανομείς της, αλλά πως η φύση της σχέσης μεταξύ των δύο είναι αυτή της εξαρτημένης, μισθωτής και ασφαλιζόμενης εργασίας. Με άλλα λόγια, τα έγγραφα του ΕΦΚΑ και του Βρούτση κατέστησαν σαφές ότι κάτι άλλαξε στο καθεστώς επί υπουργίας Χατζηδάκη.

«Κόκκινο» ποτάμι

Ωστόσο, πέραν των εν λόγω αποκαλύψεων –στις οποίες, εξάλλου, δεν αφιερώθηκε ιδιαίτερος χώρος ή χρόνος στην πλειονότητα των ΜΜΕ...- η νευρικότητα στο Μαξίμου εντάθηκε και μετά τις χθεσινές οργανωμένες μοτοπορείες σε όλη τη χώρα. Χωρίς υπερβολή, η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις γέμισαν με «κόκκινα ποτάμια», καθώς χιλιάδες διανομείς διαδήλωσαν με τις μοτοσυκλέτες τους, ζητώντας πλήρη ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, επειδή η εταιρεία δεν δέχθηκε να τους συναντήσει, έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για αύριο, Παρασκευή, ώστε να πιέσουν και να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.
Οι εικόνες από τις εντυπωσιακά μαζικές μοτοπορείες, σε συνδυασμό με διάφορα... περίεργα ευρήματα των κυλιόμενων μετρήσεων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν πως σιγά-σιγά, η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες στα εργασιακά και πως αυτό που έρχεται θα περιγράφεται με τη φράση «εργασιακός μεσαίωνας» και θα θυμίζει τα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια. Εξάλλου, πέραν της e-food, ήδη αρκετές εταιρείες φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει τις απόπειρες εκβιασμού των εργαζομένων τους ώστε να μεταβάλουν επί τα χείρω τη μεταξύ τους σχέση, με τελικό στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία. Όλα αυτά προφανώς και δημιουργούν μία εύφλεκτη κοινωνική ύλη, που, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο του Άδωνι Γεωργιάδη στους μικρομεσαίους ότι «είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν», μπορεί να οδηγήσει το Μαξίμου σε εκρηκτικές καταστάσεις...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.