ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον απόηχο της ηχηρής παρέμβασης Σαμαρά

Τα... ιδεολογικά διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει λάβει τις στρατηγικές αποφάσεις του σχετικά με το πού θέλει να «κοιτάει» η ΝΔ επί της ηγεσίας του, ωστόσο μετά την ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά η σχετική συζήτηση ανοίγει εκ νέου στο εσωκομματικό σκηνικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε, με την συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ότι έχει ενστάσεις για μία σειρά επιλογών του πρωθυπουργού, από την εξωτερική πολιτική ως τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Όμως, αναμφίβολα η μεγαλύτερη διαφωνία που ανέκυψε από την παρέμβαση του Μεσσήνιου ήταν ιδεολογικής φύσης: ήταν, δηλαδή, η φράση του Αντώνη Σαμαρά πως η ΝΔ δεν πρέπει να γίνει «Ποτάμι», αλλά και η υπόμνηση πως το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να αφήσει «ανυπεράσπιστο» τον εκ δεξιών πολιτικό χώρο.

Ιδεολογική συζήτηση

Μάλιστα, οι ενστάσεις και το «μανιφέστο» Σαμαρά ξεδιπλώνονται από τον πρώην πρωθυπουργό με τέτοιο τρόπο, ώστε η συζήτηση δεν περιορίζεται ούτε ευτελίζεται σε ένα παραπολιτικού χαρακτήρα πλαίσιο. Αντιθέτως, καθίσταται σαφές ότι οι διαφωνίες που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός είναι αμιγώς ιδεολογικές και απολύτως στρατηγικές και πως η παρέμβασή του πόρρω απέχει από μία «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ «τάσεων» και «φραξιών» στο εσωτερικό της ΝΔ. Εξάλλου, μετά την ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά, σειρά βουλευτών ζήτησαν κι εκείνοι, από την πλευρά τους, να στραφεί πιο δεξιά το τιμόνι του κόμματος –με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «τιμωρημένο» Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που βγήκε από το «σιωπητήριο» που είχε τεθεί για να ζητήσει να πάει η ΝΔ «λίγο πιο δεξιά». Αν σ’ αυτό συνυπολογιστεί η πρόσφατη πολιτική στήριξη που παρέσχε δις στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, καθίσταται σαφές ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εντείνεται η κινητικότητα, αλλά και η ιδεολογική συζήτηση.

Κόντρα ρόλος

Βεβαίως, αν και στην ΝΔ υπήρχε πάντα –από την εποχή του Αβέρωφ- μία «τάση» που ζητούσε στροφή του τιμονιού προς τα δεξιά, παράγοντες που συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραδέχονται ότι η εισήγηση Σαμαρά αποτελεί, με θεατρικούς όρους, «κόντρα ρόλο» για τον σημερινό πρωθυπουργό: κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει είτε να πείσει κεντροαριστερής προέλευσης ψηφοφόρους πως «ο Κυριάκος δεν είναι ΝΔ». Αυτοί, μ’ άλλα λόγια, είτε πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει σχέση με το κλασικό δεξιό κόμμα της χώρας, είτε το κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους έχει δώσει το απαραίτητο πρόσχημα για να δικαιολογήσουν –στον καθρέφτη τους, πρωτίστως- τις επιλογές τους. Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να θεωρεί οτι μόνο αν διατηρήσει αυτό το κεντρώο προφίλ θα μπορέσει να συνεχίσει να αντλεί υποστηρικτές από τον χώρο του Κέντρου μέσα από το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. «Αν δεν είναι κεντρώο το προφίλ του κόμματος, τότε οι «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» θα ψηφίζουν άλλα κόμματα, γιατί πολλοί εξ αυτών είναι ταυτοχρόνως και αντιδεξιοί», λένε επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που επιμένουν ότι ειδικά για έναν πολιτικό με το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία η στροφή προς τα δεξιά.

Ισορροπίες

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στον Αντώνη Σαμαρά έσπευσε σήμερα να απαντήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ «κέρδιζε όταν μετακινούνταν στο Κέντρο». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το ακροατήριο στα δεξιά του κόμματός του, για δύο λόγους: πρώτον, διότι έχει δίκιο όταν λέει ο Αντώνης Σαμαράς ότι αποτελούν κλασικό πυρήνα ψηφοφόρων και υποστηρικτών της ΝΔ και, δεύτερον, διότι αποτελούν μέρος της ραχοκοκαλιάς του κυβερνώντος κόμματος. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η λεγόμενη «τριανδρία» του ΛΑΟΣ έχει αναλάβει υπουργεία-κλειδιά μετά και την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη στην οδό Αριστοτέλους, αν και συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγούν πως είναι άλλο πράγμα η πολιτική προέλευση όλων όσοι συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και άλλο η γενικότερη πολιτική και στρατηγική που χαράσσει «ο Κυριάκος και κανένας άλλος», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν με νόημα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δαν 13:58 28/09/2021

    Λίθοι καί πλίνθοι καί κέραμοι,
    ατάκτως ερριμμένα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.