ΚΟΣΜΟΣ

Χάνει έδαφος η οικολογική αριστερά

Βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία: Η κυβερνητική συμμαχία οδεύει να διατηρήσει την πλειοψηφία της

Η κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-αριστεράς που κυβερνά στην Ισλανδία οδεύει να διατηρήσει την πλειοψηφία της μετά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, όμως το κίνημα της οικολογικής αριστεράς της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ χάνει έδαφος έναντι των δύο δεξιών συμμάχων του.

Περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας), η κυβερνητική συμμαχία πιστωνόταν τις 38 από τις 63 έδρες του ισλανδικού κοινοβουλίου, με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, πάντως δεν είναι σίγουρο πως οι τρεις παρατάξεις θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν.

Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς αναδείχθηκε το Κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), που οδεύει να αρπάξει από το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι της κυρίας Γιάκομπσντοτιρ τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ισλανδία, πίσω από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά) του πρώην πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπένεντικτσον.

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές, αυτό το τελευταίο οδεύει να συγκεντρώσει το 24,3% των ψήφων και 16 έδρες (ισάριθμες με όσες είχε) από τις 63 του κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα της Προόδου του Σίγουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον θα κερδίσει το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες (+5 σε σύγκριση με το 2017).

Το κόμμα Αριστερά-Πράσινοι υποχωρεί στο 14,7% και στις 9 έδρες (-2).

Αν και το μέλλον της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων είχαν συμφωνήσει να διεξαγάγουν συνομιλίες εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, που απειλούνταν να χάσουν κατά δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.