ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες

Ξεκίνησε η «μάχη της μεσαίας τάξης»

Αν και οι κάλπες φαίνεται να βρίσκονται αρκετούς μήνες (τουλάχιστον…) μακριά, οι δύο βασικοί πολιτικοί μονομάχοι έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της βασικής κατηγορίας που είθισται να κρατά τα κλειδιά της εξουσίας: της μεσαίας τάξης.

Καίτοι στην Ελλάδα πολλές φορές προκύπτει η ανάγκη να ορίσουμε τί σημαίνει «μεσαία τάξη» και ποιους περιλαμβάνει (καθώς πολλοί βαυκαλίζονται ότι ανήκουν σ’ αυτή χωρίς, όμως, κάτι τέτοιο να προκύπτει…) η πραγματικότητα είναι πως το «κλίμα» που δημιουργείται στην κοινωνία -και δη στη μεσαία τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα- είναι αυτό που στο τέλος, σφραγίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατενάτσιο

Η ΝΔ, άλλωστε, αυτό το εκμεταλλεύθηκε δεόντως, καθώς με βασικό όχημα το σύνθημα περί «υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης» κατάφερε, σε συνδυασμό ασφαλώς με τις ασφυκτικές δεσμεύσεις και προβλέψεις του Μνημονίου, να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, έδωσε απλόχερα την νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα, έπειτα από ενάμιση χρόνο πανδημίας αλλά και επιλογές που ευνοούν τους… πολύ πιο «πάνω» από τη μεσαία τάξη, το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει τους δεσμούς με τους μεσαίους και τους μικρομεσαίους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πόσους φόρους έχει μειώσει και πόσο συνεπής είναι σε όσα έλεγε προεκλογικά, παρά το γεγονός πως αυτό δεν έχει φανεί ως κάτι εντυπωσιακό στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των μικρομεσαίων και των μεσαίων. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση διαρκώς εξειδικεύει τα μέτρα που παίρνει, ώστε να αποδείξει πως αυτά αφορούν «την πλειονότητα των Ελλήνων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επί της ουσίας, το Μαξίμου παίζει κατενάτσιο, επιχειρώντας να κρατήσει τους δεσμούς με τη μεσαία τάξη και να μην αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

«Να ξανασυστηθούμε»

Βεβαίως, επειδή το κλίμα στους «μεσαίους» σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν βαρύ και το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο είχε δημιουργήσει οξύτατες συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «μιλήσει» ξανά σε αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι μία απλή υπόθεση: βεβαίως, η Κουμουνδούρου επιχειρεί διαρκώς να αποδομήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και να αποδείξει ότι αυτά αφορούν στους «λίγους». «Ταληράκια» έκανε, αμέσως μετά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τα μέτρα, εκτίμησε ότι αυτά δεν αφορούν στους πολλούς αλλά στην «ελίτ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ιδέα για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι «παροχές» στους νέους αφορούν μόλις το 1% του δημοσιονομικού κόστους του «πακέτου» του πρωθυπουργού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς επαναλαμβάνει ότι το όριο των 800.000 αντικειμενικής περιουσίας για απαλλαγή από φόρο γονικής παροχής δεν αφορά σε μικρομεσαίους.
Επί της ουσίας, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «ξανασυστηθεί» στους μικρομεσαίους και στη λεγόμενη μεσαία τάξη, επικαλούμενος και ορισμένες πτυχές της δικής του πολιτικής: «εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, δεν λέμε λόγια του αέρα», αναμένεται να επαναλάβει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει διαρκώς ότι επί ΣΥΡΙΖΑ και παρά την κακή κατάσταση στα οικονομικά της ΔΕΗ, το ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο δεν ακρίβυνε, αλλά κατέστη 10% φθηνότερο για τους μη έχοντες και κατέχοντες… Όπως και να έχει, η μεσαία τάξη έχει ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια και έχει υποστεί ακόμη περισσότερα. Ως εκ τούτου, το έργο των δύο βασικών «μονομάχων» είναι δύσκολο και η μάχη θα είναι μαραθώνιος. Ένας μαραθώνιος που… μόλις ξεκίνησε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. To πολύ άσχημο με τα πιό πολλά πολιτικά κόμματα στην πατρίδα μας και για πολύ μεγάλο διάστημα είναι ότι δεν έχουν σταθερή πορεία σύμφωνα με την επίσημη ιδεολογία τους .

  Για κομματικά οφέλη και με εκλογικούς υπολογισμούς ανέχονται τα μέλη τους να εμπεριέχουν και εντελώς αντίθετες φιλοσοφικές τάσεις και στάσεις ώστε να ελκύουν ψηφοφόρους και από τα αλλά κόμματα και πλατφόρμες ….

  Πιο ζωντανά παραδείγματα από Παύλο Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και Κωνσταντίνο Μπογδάνο στην ΝΔ μόνον με τον Γιάννη Ραγκούση θα τολμούσατε να σκεφτείτε. Αν και ο τελευταίος εκδιώχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής πρώτα, με την έννοια ότι έβαλε υποψηφιότητα για αρχηγός του και όταν τα μέλη και οι φίλοι της προοδευτικής παράταξης τον καταψήφισαν ολοκληροτικά, βρήκε στασίδι δίπλα στον Τσιπαρα , τον “ προστάτη των κουτών και των αδυνάτων “ συναδέλφων του.

  Ενώ λοιπόν συμβαίνουν αυτά τα ευτράπελα εσωτερικά , ο διπολισμός της διχόνοιας μας υποβιβάζει και διεθνώς —με το να επεμβαίνει με πρότυπο τις ενέργειες μιας ατυχούς κυρίας που υπηρέτησε από το πόστο τη ΠτΑΠ διχάζονται και βάφοντας σαν την κώμη της την ανεξάρτητη μας Δικαιοσύνη —

  Έτσι η οδύσσεια του βραβευμένου διεθνώς δημοσίου λειτουργού μας στην ΕΛΣΤΑΤ κυρίου Α. Γεωργίου συνεχίζεται από το δίπολο, εφόσον Μητσοτάκης και Τσίπρας για να καλύψουν τον σφαγέα της οικονομίας και της ηθικής στην πολιτική Κώστα Καραμανλή κατά την καταστρεπτική του Διακυβέρνηση σιωπούν …..

  Ευτυχώς που ο πρώην πρωθυπουργός μας Γιώργος Παπανδρέου έχει άλλη σταθερή και ανοδική τίμια πορειακαιμπρακτική

  https://www.naftemporiki.gr/story/1776236/papandreou-gia-diokseis-enantion-georgiou-adunamia-tis-xoras-na-antimetopisei-tis-xronies-pathogeneies

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.