ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Αφγανιστάν: Να άρουν το πάγωμα που έχουν επιβάλει στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ζήτησαν οι Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να άρουν το πάγωμα που έχουν επιβάλει στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν σε συνάντησή της που είχε με αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ντόχα, όπως δήλωσε σήμερα στον καταριανό τηλεοπτικό σταθμό Al-Jazeera ο εκτελών χρέη ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν.

Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν η Ουάσιγκτον πάγωσε κεφάλαια περίπου 9,5 δις δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν (Da Afghanistan Bank ή DAB) και σταμάτησε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα, προκειμένου να μην πέσουν όλα αυτά τα χρήματα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο αφγανός υπουργός Αμίρ Καν Μουτακί είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στους Αφγανούς εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, έπειτα από τις πρώτες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών από τον περασμένο Αύγουστο που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν για "μια νέα σελίδα" στις σχέσεις των δύο χωρών, εχθρών στη διάρκεια της 20ετούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Μιλώντας στο Ρόιτερς νωρίτερα από την Ουάσινγκτον ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ενώ υπάρχει βελτίωση αναφορικά με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την πρόσβασή τους σε κάποιες περιοχές όπου δεν έχουν μεταβεί εδώ και μια δεκαετία, τα προβλήματα παραμένουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στην Ντόχα θα πιέσει τους Ταλιμπάν να βελτιώσουν την κατάσταση. Από την πλευρά του ο Μουτακί επισήμανε και ο ίδιος ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται, από την πλευρά του Αφγανιστάν, η ανθρωπιστική βοήθεια και η εφαρμογή της συμφωνίας της Ντόχα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τον Μουτακί, η αφγανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΕΕ για να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.