ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη

Δείτε live: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά

H τελευταία πράξη του εθνικού πένθους για τη Φώφη Γεννηματά λαμβάνει χώρα σήμερα στη Μητρόπολη και στο Α΄ Νεκροταφείο. Η οικογένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, οι συνεργάτες, οι φίλοι, τα ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και απλοί πολίτες πρόκειται να παραστούν στη εξόδιο ακολουθία για τη Φώφη Γεννηματά, συνοδεύοντας την γενναία πολιτικό και φίλη στο τελευταίο της ταξίδι. Σ΄ όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της χώρας σ΄όλο το κόσμο ως απόδοση τιμής στην εκλειπούσα πολιτικό.

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Καθεδρικό Ναό της Αθήνας από τις 10 το πρωί για να δοθεί η δυνατότητα στους απλούς πολίτες που την αγάπησαν και την εκτίμησαν να την αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη και υπερήφανη μάχη που έδωσε με σθένος, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Η Φώφη Γεννηματά κηδεύεται ως ενεργεία υπουργός και το λαϊκό προσκύνημα είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τις 2 το μεσημέρι όπου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία, στην οποία θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, σύσσωμη η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς και οι επικεφαλής των θεσμικών αρχών της χώρας.

Κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά οι επικήδειοι θα είναι λίγοι και σύντομοι. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας θα την αποχαιρετήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ε. Μανώλης Χριστοδουλάκης και από την οικογένεια κατά πάσα πιθανότητα ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος.

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Ως γνωστόν η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

Από νωρίς βρέθηκαν εκεί βρέθηκαν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Κόσμος ο οποίος, όπως λέει στις κάμερες, δεν την γνώριζε προσωπικά, αλλά του ήταν πολύ αγαπητή.

Εκεί βρίσκονται και άνθρωποι, σύντροφοί της από το ΠΑΣΟΚ, με πράσινα περιβραχιόνια και μάσκες με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευθετήσουν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα.

Λίγο μετά τις 09:30, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, βρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για να πουν οι βουλευτές το «τελευταίο αντίο» στη πρόεδρό τους.

Στη Μητρόπολη οι πιο στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Βοσδογάνης.

Σε λυγμούς ξέσπασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Ζέφη Δημαδάμα στην αγκαλιά του Παύλου Χρηστίδη. Βαθιά συγκινημένος και ο γραμματέας επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος.

Το κατευόδιο στην Φώφη γίνεται μέσα σε πάνδημη οδύνη και απέραντη θλίψη, μα και με καθολική αναγνώριση της σπουδαίας γυναίκας και πολιτικού, που βάδισε στον δημόσιο βίο με αξιοπρέπεια και έδωσε με παραδειγματικό τρόπο τη μάχη μέχρι το τέλος. Μίας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου που κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλων.

Φίλοι και άνθρωποι που την αγάπησαν μέσα από την παρουσία της στη δημόσια ζωή, πολιτικοί συνοδοιπόροι και αντίπαλοι, πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης αποχαιρετούν συγκινημένοι τη γενναία και αξιοπρεπή μέχρι το τέλος πολιτικό, με χιλιάδες μηνύματα, τα οποία είτε καταφτάνουν από προχθές στη Χαριλάου Τρικούπη και την οικογένειά της είτε εκφράζονται από τα σόσιαλ μίντια.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη. Επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καθώς και ο 17χρονος γιος της Φώφης, Γιώργος Γεννηματάς.

Η σημερινή μέρα με απόφαση του πρωθυπουργού είναι μέρα εθνικού πένθους στη χώρα, ως εκ τούτου δεν θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαουδική Αραβία, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, η Πολιτεία θα τιμήσει τη Φώφη Γεννηματά για το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομά της στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις για τα τελευταία 24ωρα της Φώφης πριν το μοιραίο είναι συγκλονιστικές, καθώς φανερώνουν έναν άνθρωπο που αγωνιούσε για την ενότητα της παράταξής της, είχε πλήρη επίγνωση για το επερχόμενο τέλος και τηρούσε στωικά και γενναία μία στάση που παραδειγματίζει.

Το μήνυμα που έστειλε μέσω συνεργατών της ως παρακαταθήκη ήταν «διασφαλίστε τη ενότητα, συμβάλλετε για να γίνει ομαλά η αλλαγή της ηγεσίας, δουλέψτε για το κόμμα».

Και έχοντας καθαρή εικόνα για την κατάσταση που αντιμετώπιζε έδινε η ίδια κουράγιο στους συνεργάτες και τους δικούς της ανθρώπους, που έμειναν δίπλα της στο νοσοκομείο μέχρι και την τελευταία στιγμή και στους οποίους ήθελε να εμπνεύσει τη δύναμη του φεύγει κανείς όρθιος -όπως ακριβώς εκείνη επέλεξε να αναχωρήσει για το ταξίδι στην αιωνιότητα.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κάθαρμα Μπόγδη, παλιάνθρωπε και φασίστα. Δεν είμαστε όλοι σαν τα μούτρα σου ρουφιάνε. Σου θίξαμε τον ρουφιάνο του κλεφτοπασοκ τον Τάσο Μπιρσίμ και τον πολιτικό εγκληματία τον Ααρών Αβουρή (Κώστα Σημίτη) και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Άντε μ@λάκα ξεφτίλα Μπόγδη.

  2. Όταν δεν βρίσκεται κανείς απέναντι σου,
    γελοία ναζί και Χρυσαυγίτισσα,
    να σε ταπώσει και να σε πλαντάξει ,
    Ανθρωποειδές υποκείμενο της συμφοράς,
    του μίσους και της ανικανοποίητης ορεξης σου να βρεις συνομιλητή που να προσέξει
    την δίκη σου αρρώστια και να σε συμπονήσει ,
    Ξερνάς αυτά που ξερνάς !
    Δεν χρειάζεσαι κόντρα , είσαι η ίδια του εαυτού σου,
    Το Αποδεικνύουν τα ίδια τα σχόλια σου …
    τιποτένια ύπαρξη !
    Μαργαρίτα Βερύκιου από την Ζάκυνθο !

  3. Η ζωντανή μετάδοση της κηδείας της Φώφης μας θύμισε της ημέρες του ολοκληρωτισμού και φασισμού του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο καλοταισμένο Τάσο Μπιρσίμ να δίνει ρέστα υπέρ του πράσινου μηχανισμού. Ήταν και ο Ααρών Αβουρής εκεί σήμερα. Αυτού του πολιτικού εγκληματία η εξόδιος θα γίνει σε συναγωγή. Αυτό είναι σίγουρο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.