ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι για «μαύρο Νοέμβρη» και στο βάθος... lockdown

Επιστρέφει το «φάντασμα» της πανδημίας

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επανέλαβε δις το περασμένο σαββατοκύριακο την βασική δέσμευσή του ότι «η οικονομία δε θα ξανακλείσει», όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι φόβοι για ένα... χειμερινό lockdown δεν υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιθέτως, όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη σιγοψιθυρίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ πολλοί εξ αυτών θεωρούν ως δεδομένο τον πλήρη εκτροχιασμό της πανδημίας, με «όχημα» -για μία ακόμη φορά- τη Βόρεια Ελλάδα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ανησυχία και ο προβληματισμός για την διεξαγωγή μαθητικών παρελάσεων και της μείζονος στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και η δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου για τον Άγιο Δημήτριο, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το τραγικό πάθημα του περυσινού «Μαύρου Νοεμβρίου» δεν έγινε μάθημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μοιραία τριάδα

Σημειωτέον ότι όπως τα έφερε... η μοίρα, αυτή τη στιγμή η πάλαι ποτέ «τριανδρία του ΛΑΟΣ», δηλαδή οι τρεις σωματοφύλακες του Γιώργου Καρατζαφέρη, είναι εκείνοι που εμπλέκονται σε όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί διακαώς να διεξαχθούν παρελάσεις. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως εάν στη χώρα να γίνονται όλα φυσιολογικά, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έριξε και επισήμως –για λογαριασμό της κυβέρνησης, προφανώς, αφού δεν αποδοκιμάζεται...- στην εμβολιαστική εκστρατεία. Είπε, δηλαδή, το περίφημο «αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να μην σώσουν», ενημερώνοντάς μας μάλιστα ότι... «κουράστηκε πια». Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις δραματικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα βαίνει προς τον εκτροχιασμό έχουν φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Συν τοις άλλοις, όσο κι αν η κυβέρνηση αποκλείει το σενάριο ενός νέου lockdown, οι περί του αντιθέτου ενδείξεις είναι πολλές –ειδικά για το συγκεκριμένο σενάριο σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αν επαναληφθεί η περυσινή δραματική εμπειρία και οι συνωστισμοί στην Θεσσαλονίκη στις παρελάσεις και στην δοξολογία του πολιούχους της «δώσουν» πολλά κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους, τότε είναι αυτονόητο ότι τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν. Κι αυτό διότι τα νοσοκομεία «ξεχειλίζουν», καθημερινά διεξάγονται «εφημερίες του τρόμου» και, σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι κατειλημμένο αυτή τη στιγμή το 90% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως αν οι συνωστισμοί που προαναφέρθηκαν αποτυπωθούν σε κρούσματα και νέες νοσηλείες, τότε η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές: είτε να έρθει αντιμέτωπη με το σενάριο που «παρά τρίχα» γλίτωσε πέρυσι, δηλαδή του να μεταβληθεί η Θεσσαλονίκη σε Μπέργκαμο και να επιλέγουν οι γιατροί ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος θα ζήσει, είτε θα πρέπει με έναν απότομο τρόπο να διακοπεί η κινητικότητα στην πόλη, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα εξάπλωσης της πανδημίας. Δηλαδή, ένα... lockdown, σε απλά ελληνικά.
Σαν να μην έφτανε αυτό, αν και τα νοσοκομεία στην Αττική δεν έχουν ακόμη φτάσει στα όριά τους, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το υπουργείο Υγείας ότι η αναλογία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων για περιπτώσεις κορωνοϊού έχει ανατραπεί υπέρ των νέων εισαγωγών. Τα νοσοκομεία, δηλαδή, και στο Λεκανοπέδιο, γεμίζουν αργά, αλλά σταδιακά και στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσοι επιστήμονες προβλέπουν 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα, τότε δεν αποκλείεται να πιεστεί ιδιατέρως το σύστημα υγείας και στην Αττική. Εξάλλου, ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η μισή χώρα είναι «στο κόκκινο», της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, ενώ η Ελλάδα στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκεται επί ξυρού ακμής από την Λάρισα και πάνω. Κι όλα αυτά, πριν καν μπει ο χειμώνας, αλλά και ενόσω ο εμβολιασμός έχει επί της ουσίας βαλτώσει...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.