ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Η κατάθεση της Χάουγκεν για τις πρακτικές του Facebook αναγκάζει το Κογκρέσο να δράσει

“ Καταλύτης”, με αυτή τη λέξη περιέγραψε ένας Αμερικανός κοινοβουλευτικός τη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν, οι αποκαλύψεις της οποίας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου αμαύρωσαν την εικόνα του Facebook αναγκάζοντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές να δεσμευθούν ότι θα επιβάλουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στον κολοσσό του διαδικτύου.

“ Ηθική χρεοκοπία”, “ σπιράλ”: η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής που αποχώρησε τον Μάιο από το Facebook περιέγραψε με ηρεμία και ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, η οποία, όπως κατήγγειλε εκείνη, έχει αποκηρύξει τις ηθικές αξίες στο όνομα του κέρδους.

“ Έχετε στα χέρια σας έναν καταλύτη για την αλλαγή που όμοιό του δεν έχω δει ποτέ και εργάζομαι πάνω σε αυτά τα θέματα εδώ και 10 ή 15 χρόνια”, σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Κογκρέσου.

Πριν τρεις ημέρες αυτή η 37χρονη μηχανικός ήταν άγνωστη. Σήμερα η εικόνα του προσώπου της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και εδώ και λίγες ημέρες ενσαρκώνει την μάχη ενάντια στην ισχύ των τεχνολογικών εταιρειών.

“ Γνωρίζω ότι το Facebook έχει τους πόρους και πιθανόν το κίνητρο για να καταστρέψει την ύπαρξή μου, αλλά το αποδέχομαι διότι γνωρίζω ότι ακολουθώ τις αξίες μου και αυτά που πιστεύω”, δήλωσε η Χάουγκεν σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο την Κυριακή.

“ Είστε μια ηρωίδα του 21ου αιώνα που προειδοποίησε τη χώρα μας για τους κινδύνους που διατρέχει η νεολαία μας και η δημοκρατία μας”, απάντησε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Εντ Μάρκι. “ Το Έθνος μας σας ευγνωμονεί”.

“ Έχουμε χρόνο για να δράσουμε, αλλά πρέπει να το πράξουμε τώρα”, υπογράμμισε η Χάουγκεν.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της και στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις των γερουσιαστών παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του Facebook “ χρηματοδοτούν τα κέρδη τους με κόστος την ασφάλειά μας”.

Μεταξύ άλλων η Χάουγκεν αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να ωθεί τους εφήβους να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το Instagram, σε σημείο πολλές φορές εθιστικό.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της η Χάουγκεν σχολίασε για τον συνιδρυτή και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ: “ Δεν υπάρχει καμία άλλη τόσο ισχυρή εταιρεία που να ελέγχεται με τόσο μονομερή τρόπο. Οπότε τελικά την ευθύνη την έχει ο Μαρκ. Και δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι αυτός που κατασκευάζει τους αλγόριθμους

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.